© Alle rechten voorbehouden 2019 - 2020

Het Belang van Schoten
Webbeheerder : Karel Blockx

allochtonen slaan leerkrachten

 

Opnieuw rellen in Brusselse school

Woensdag zijn er opnieuw rellen uitgebroken in het Atheneum Royal Andrée Thomas in het Brusselse Vorst. Twee weken geleden kwam het daar al tot hevige rellen en moest de politie ter plaatse komen. De rellen van vandaag zouden ontstaan zijn door dat politiegeweld, vertelt leerling Anouar Chakrouni die de studenten vertegenwoordigt.

Het Atheneum Andrée Thomas in het Brusselse Vorst is geen onbesproken school.  In 2012 haalden ze het nationale nieuws omdat er actie gevoerd werd voor het dragen van een hoofddoek op school. Op het moment dat de school het dragen van een hoofddoek verbood, in 2007, telde de school het hoogst aantal leerlingen met hoofddoek in België. Maar liefst 136 van de 370 leerlingen droeg een hoofddoek. Tot op de dag van vandaag is het percentage allochtonen er overigens bijzonder hoog.

Op 3 december werd de school opnieuw nationaal nieuws toen de leerlingen er plots begonnen amok te maken omdat ze niet tevreden waren met de examenroosters. “Ze breken de boel af. Wij proberen in de eerste plaats de gemoederen te bedaren”, klonk het bij de politie die massaal ter plaatse kwam. Pas enkele uren later was de rust wedergekeerd. 

Opnieuw rellen

 

Maar het optreden van de politie zou bij de leerlingen voor nieuwe frustraties gezorgd hebben. Vandaag braken er dan ook opnieuw rellen uit in de school. Leerlingen gooiden met voetzoekers en brachten schade aan in de gebouwen. Toen de leerkrachten de leerlingen wilden verzamelen op de speelplaats, kregen leerkrachten rake klappen van de studenten.

Volgens de leerlingen is het de schuld van de school zelf dat de situatie opnieuw uit de hand is gelopen. “De bedoeling van ons eerste protest was om duidelijk te maken dat we deze situatie niet langer kunnen verdragen”, aldus studentenvertegenwoordiger Anouar Chakrouni gisteren op de gemeenteraad. “De beslissing om de politie op ons af te sturen, heeft de situatie alleen nog maar erger gemaakt. De leerlingen lopen op de tippen van hun tenen, wat hiervoor niet het geval was.”

De leerlingen voelen zich naar eigen zeggen onterecht behandeld als criminelen. “Door het hele gebeuren, voelen wij ons op dit moment als een bende criminelen. Wij zijn de toekomst van dit land, maar worden nu aanzien als het uitschot van de maatschappij.”

Bron : sceptr.net door Toom Lallemand

21 december 2019