© Alle rechten voorbehouden 2019 - 2020

Het Belang van Schoten
Webbeheerder : Karel Blockx

Duitse Groenen willen asiel voor klimaatvluchtelingen

De Duitse Groenen willen een ‘klimaatpas’ geven aan zogenaamde ‘klimaatvluchtelingen’. Dat paspoort zou mensen die op de vlucht slaan voor de gevolgen van de klimaatverandering asiel geven in de Duitsland en de rest van de Europese Unie.

Claudia Roth (Grüne) lanceerde het voorstel voor een ‘klimaatpas’ voor ‘klimaatvluchtelingen’. Het paspoort moet dergelijke vluchtelingen in staat stellen “zich in een vroeg stadium en op een zelfbepaalde manier in veilige landen te hervestigen – en hun rechten te verlenen die vergelijkbaar zijn met die van burgers. Volgens de Duitse Groenen er tegen 2050 zeker 140 miljoen klimaatvluchtelingen zijn.

Asiel voor klimaatvluchtelingen

 

“De klimaatcrisis is de oorzaak van migratie en vlucht – vooral in het zuiden van de wereld, wat het minst heeft bijgedragen aan de opwarming van de aarde”, zegt Roth. “Klimaatbescherming is daarom een kwestie van wereldwijde rechtvaardigheid. Dit heeft tot nu toe te weinig aandacht gekregen in Duitsland.”

Roth haalt daarbij het voorbeeld aan van eilandstaten in de Stille Oceaan, zoals Tuvalu en Kiribati. Indien de eilanden verdwijnen zouden de inwoners staatloos worden. “De internationale wetgeving roept op om staatloosheid te vermijden”, zegt Roth. “De getroffenen moeten naar veilige landen kunnen verhuizen en daar burgerrechten krijgen.”

Bron : sceptre.net door Pieter Van Berkel

17 december 2019