© Alle rechten voorbehouden 2019 - 2020

Het Belang van Schoten
Webbeheerder : Karel Blockx

Gemeente en politie

gaan herrieschoppers en sluikstorters filmen

De gemeente Schoten en de politie gaan camera's inzetten om toezicht te houden bij grote evenementen en om sluikstorters op heterdaad te betrappen.


Plet Bouciqué (Vlaams Belang) is tevreden en eist het 'vaderschap' op van de maatregel, maar Peter Arnauw (Groen) vreest dat de deur nu open staat voor misbruik door de overheid.

 

Anderhalf jaar geleden haalde Bouciqué enkele flagrante gevallen van sluikstorten aanin de gemeenteraad. Hij koppelde daar meteen het voorstel aan om de plaag te bestrijden met camera's. "Burgemeester De Veuster (N-VA) en toenmalig korpschef Dirk Lemmens antwoordden toen dat dit niet zou gebeuren. Overtreders filmen was toen geen prioriteit en er was geen geschikt personeel voor. We zijn heel blij dat gemeente de camera's nu toch zal inzetten", aldus Bouciqué. De gemeente investeert 30.000 euro in twee tijdelijke camera's die verplaatst kunnen worden naar plekken waar bijvoorbeeld afval wordt gedumpt, fietsen verdwijnen of vandalisme gepleegd wordt. De lokale politie heeft 45.000 euro beschikbaar voor vier camera's die volgens korpschef Jack Vissers zullen dienen om toezicht te houden op grote manifestaties.

 

"Bij die laatste toepassing zal een wettelijk voorzien pictogram uithangen om op de aanwezigheid van een camera te wijzen.Maar dat zal niet het geval zijn wanneer we sluikstorters willen klissen", aldus de burgemeester. Met die verdekt opgestelde camera's heeft Amauw (Groen) een probleem.


"Dit bestuur zal daar geen misbruik van maken, maar wat als extremisten aan de macht komen? Big Brother loert om de hoek, Nu worden de ANPR-camera's wel aangeduid met een pictogram ter plaatse. We zien niet in waarom dit niet kan voor deze tijdelijke camera's. Beelden en data zijn altijd te hacken."

De burgemeester wuift die kritiek weg. "Ik zal en mag de beelden zelfs niet bekijken. Dat zullen alleen de politie en onze gemeenschapswachten doen." 

Bron : GVA door jaa

​​

04 februari 2020