© Alle rechten voorbehouden 2019 - 2020

Het Belang van Schoten
Webbeheerder : Karel Blockx

Gemeente voert algemeen verbod in op
uitdelen of oplaten van heliumballonnen

Het is vliegend zwerfvuil

Als eerste gemeente in de provincie Antwerpen verbiedt Schoten het oplaten en uitdelen van heliumballonnen op haar grondgebied. De oppositie, gouverneur Cathy Berx en zelfs de middenstand reageren positief op het initiatief van milieuschepen Walter Brat (N-VA). Die wil de export van vliegend zwerfvuil tegengaan.


De stad Leuven voerde een dergelijk verbod net voor de zomer al in. Dat in Antwerpen net Schoten het voortouw neemt, is opvallend want tot voor enkele jaren promootte de gemeente het oplaten van heliumballonnen zelfs nadrukkelijk als 'attractie' op haar jaarlijkse nieuwjaarsreceptie voor de bevolking. Kinderen konden er prijzen mee winnen.


''Op mijn voorstel - toen nog als raadslid - besloot de gemeenteraad in de vorige bestuursperiode al om die ballonnen niet langer op te laten tijdens ons evenement. We gaan nu nog een stap verder en dat is nodig voor het leefmilieu en geen regelneverij" aldus schepen Walter Brat.


''Ballonnen die in bomen terechtkomen, blijven daar vele jaren hangen in het zicht van iedereen. Ze ontsieren de omgeving", vindt de schepen. ''In het water zal zich hetzelfde vervuilend proces afspelen, maar kan de ballon (met touwtje) eerst nog een gesel vormen voor vissen, zeereptielen of -zoogdieren."


"Los van het afvalprobleem en dierenleed, is helium ook een zeer zeldzaam edelgas dat eigenlijk gereserveerd moet worden voor medische en zeer hoogtechnologische toepassingen." Dat komt er als de gemeenteraad volgende donderdag akkoord gaat, maar daar heeft
het alle schijn van. Politie en gemeenschapswachten zullen toezien op de naleving van het verbod.

 

Organisatoren mogen overigens nog wel ballonnen uitdelen die worden aangekocht in speciaalzaken of warenhuizen, maar dan bij voorkeur met een staafje zodat de ballon met gewone perslucht kan opgeblazen worden. Ook wordt geen afbreuk gedaan aan de mogelijkheid om festivalterreinen te verfraaien met ballonnen en feestdecoraties.

Ren Hesters, organisator van de jaarlijkse braderie in het dorpscentrum van Schoten, zegt dat de handelaarsvereniging volledig achter het verbod staat. ''Wij zullen mee toekijken op het respecteren ervan"aldus Hesters. Ook provinciegouverneur Cathy Berx Is gecharmeerd door het voorstel van Walter Brat "Ik neem dit mee naar het burgemeestersoverleg en hoop dat meer gemeenten volgen", aldus Berx.

Bron : GVA door Jan Auman

23 oktober 2019