© Alle rechten voorbehouden 2019 - 2020

Het Belang van Schoten
Webbeheerder : Karel Blockx

Heropening asielcentrum stuit op verzet

‘Voelen ons allemaal onveilig’

De heropening van het asielzoekerscentrum in Overijse zorgt voor beroering in de buurt. Enkele jaren geleden werd op dezelfde plaats al een asielcentrum geopend, en dat liep toen niet van een leien dakje. “Onze kinderen durfden vijf jaar geleden niet meer buiten te komen. We voelen ons allemaal onveilig in onze eigen wijk”, stellen buurtbewoners in HLN.

 

In tegenstelling tot andere Europese landen, blijft de instroom van asielzoekers in ons land alsmaar stijgen. Omdat alle asielzoekerscentra in ons land inmiddels vol zitten, worden regelmatig nieuwe asielcentra geopend of heropend. Begin deze maand maakte Fedasil bekend dat ook het asielcentrum in Overijse heropend zou worden, maar dat stuit op veel verzet bij de bevolking.

 

Open asielcentrum

 

Het asielcentrum in Overijse wordt, net als vijf jaar geleden, een open opvangcentrum. De 80 asielzoekers worden verondersteld overdag het gebouw te verlaten en om 22u opnieuw binnen te komen. Daardoor zwerven de asielzoekers overdag rond in de buurt van het asielzoekerscentrum, waar ze vijf jaar geleden voor veel overlast en criminaliteit zorgden. 

“Onze kinderen durfden vijf jaar geleden niet meer buiten te komen”, aldus een buurtbewoner, die anoniem wil blijven uit angst voor represailles, in Het laatste Nieuws. “We voelen ons allemaal onveilig in onze eigen wijk, terwijl dit toch net een plaats moet zijn waar je zonder zorgen kan wonen?”

Een andere buurtbewoner stelt dat de asielzoekers vorig jaar zonder schroom zomaar in zijn tuin kwamen voetballen, vaak tot laat in de nacht. “Vijf jaar geleden speelden die gasten haast elke avond voetbal in de tuin en maakten ze kabaal tot middernacht. Meermaals riep ik hen toe om wat stiller te zijn, maar ze lachten me gewoon in mijn gezicht uit. Het beloven dus opnieuw slapeloze nachten te worden.”

Burgemeester Inge Lenseclaes (Overijse2002/N-VA) begrijpt de ongerustheid van de buurtbewoners, maar stelt niets te kunnen doen tegen de heropening van het asielcentrum. “Als gemeente hebben we geen inspraak in de beslissing van Fedasil om het open opvangcentrum in De Lasne onder te brengen. Fedasil en de eigenaar van het voormalige rustoord hebben een akkoord bereikt. Daar hebben we als gemeente niets mee te maken”, klinkt het in HLN. 

Bron : sceptr.net door Tom Lallemand

20 februari 2020