© Alle rechten voorbehouden 2019 

Het Belang van Schoten
Webbeheerder : Karel Blockx

Koning Filip krijgt 61.000 euro opslag

Goed nieuws voor koning Filip. De Civiele Lijst van de Koning, hetgeen de overheidsmiddelen omvat die worden besteed aan de koning om zijn functie uit te oefenen, heeft de dotaties voor onze vorst geïndexeerd. Goed voor 61.000 EUR meer werkingsmiddelen per jaar. Dat komt boven de 12.267.000 EUR die reeds voorzien was voor dit jaar. Ook de andere leden van de koninklijke familie zien hun dotaties verhogen, zo vond royalty-specialist Thierry Debels in het Staatsblad dat gisteren verscheen.

Filip I krijgt 61.000 EUR extra, goed voor een ruime 5.000 EUR per maand. En ook zijn familieleden vallen in de prijzen, zij het iets minder. Koning-op-rust Albert II krijgt 4.000 EUR erbij, prins Laurent en prinses Astrid dan weer elk 1.000 EUR extra. Normaliter is het zo dat de jaarlijkse indexering in de begroting komt, maar gezien de regering ontslagnemend is, moet men de veranderingen uitvoeren met het systeem van voorlopige twaalfden. Dit betekent dat de overheid iedere maand slechts één twaalfde mag uitgeven van wat ze het jaar voordien heeft uitgegeven. Dit omdat er geen nieuwe begroting is aangenomen.

Op de uitgebreide sommen belastinggeld die naar de koninklijke familie gaan, is al eerder uitgebreid kritiek gekomen. Filip I voert met dat geld nog allerlei formele overheidsfuncties uit, zoals ook nu tijdens de federale regeringsformatie. Albert II daarentegen, niet langer titelvoerend koning, krijgt evenzeer veel geld. Verwacht wordt dat daar de kosten mee gedekt worden van bepaalde representatie-opdrachten, maar die worden helemaal niet uitgevoerd, zo bleek al vorig jaar.

Albert II en de grote centjes

Al 6 jaar is Albert II geen actieve vorst meer. Maar de dotaties hielden hier echter niet mee op. Albert en zijn vrouw koningin Paola krijgen nog elk jaar meer dan 923.000 euro of zo’n 2.500 euro per dag van de staat. Maar in plaats van representatie-opdrachten te financieren, waarvoor het geld bedoeld is, “bezoeken ze de mooiste plekjes van Paola’s geboorteland Italië of leven ze als God in Frankrijk op hun domein in Châteauneuf-Grasse, niet ver van de Côte d’Azur”, zo schreef Debels nog in Dag Allemaal bijna exact een jaar geleden. “Als ze niet ronddobberen op hun miljoenenjacht Alpa” tenminste.

Rond 2013 vroeg Albert II zelfs nog om een grotere dotatie van 1,4 miljoen euro. De toenmalig premier Elio Di Rupo (PS) had dit immers Albert voorgehouden. Maar dit ging niet door. Dat Alberts vertrouwensman Vincent Pardoen werd gestuurd om alsnog de 1,4 miljoen uit de brand te slepen, viel bovendien in slechte aarde bij koning Filip. Pardoen bewees jarenlang trouwe dienst aan Albert en Paola als hoofd van Alberts hofhouding. Hij werd in 2014 echter nog opgeofferd in een aanslepende ruzie tussen Filip en de oude koning.

Dat Albert II gesteld is op zijn geld bleek nog maar eens enkele weken geleden. Niettegenstaande het hof van beroep in 2018 Albert II reeds oplegde om een DNA-staal af te staan in de zaak-Boël, gaf die laatste pas eind mei dit jaar toe om een staal af te staan. Dit om een dwangsom van 5.000 per dag te voorkomen.

Bron : sceptr.net door Jonas Naeyaert

07 juli 2019