© Alle rechten voorbehouden 2019 - 2020

Het Belang van Schoten
Webbeheerder : Karel Blockx

Twee bendes minderjarige grijpdieven opgerold

Verdachten zijn allemaal rond 16 jaar

De lokale recherche van de politiezone Schoten heeft naar aanleiding van een grijpdiefstallenplaag twee minderjarige bendes opgerold. Alle verdachten zijn rond de 16 jaar. Het gaat om brutale feiten, waarbij een van de slachtoffers zelfs even in levensgevaar verkeerde.

De feiten startten in november 2018. De gemeente Schoten werd toen opgeschrikt door een zestal grijpdiefstallen.

“De feiten vonden allemaal plaats in het centrum van de gemeente op klaarlichte dag”, zegt politiewoordvoerster Kristel Wouters. “Het waren ook altijd oudere dames die geviseerd werden. De feiten waren erg brutaal. Bij een van de slachtoffers was er zelfs sprake van levensgevaar. Ze herstelt nu nog altijd van de feiten.”

Opgepakt

De lokale recherche van de politiezone Schoten beet zich vast in de zaak en met succes. “Onze speurders kregen al snel een beeld van zeven mogelijke verdachten, allemaal minderjarig”, vertelt Kristel Wouters.

“Blijkbaar ging het om twee groepen van jongeren die los van elkaar de feiten pleegden. Het bleek in het merendeel van de gevallen om jongeren te gaan die nog nooit in aanraking met het gerecht waren gekomen voor dergelijke of andere feiten.”

De eerste bende, allemaal jongens van rond de 16, wordt gelinkt aan zeker vier feiten. Ze bekenden er een paar, maar er zijn heel sterke bewijzen dat ze voor alle vier in aanmerking komen.

“Twee van hen bekenden bovendien nog een grijpdiefstal die ze pleegden in Antwerpen”, zegt Kristel Wouters. “Ze stalen ook een voertuig en de bankkaart van een familielid. Het voertuig werd kort na de diefstal zwaar gehavend teruggevonden op de A12 in Willebroek. Een speurder legde al snel de link tussen de autodiefstal en de grijpdiefstallen en kwam zo de verdachten op het spoor.”

Voortvluchtig

De andere dadergroep komt in aanmerking voor twee feiten. Eén van de verdachten werd op heterdaad betrapt tijdens een grijpdiefstal en staande gehouden door een toevallige passant. Die hield de verdachte in bedwang tot de lokale politie ter plaatse was. Twee andere verdachten werden nadien geïdentificeerd en verhoord voor het tweede feit.

Een vierde verdachte blijft nog op te sporen. “Alle verdachten werden ondertussen voorgeleid bij de jeugdrechter. Het onderzoek loopt. Sinds de verdachten gevat werden, zijn er geen nieuwe feiten meer gepleegd.”

Bron : HLN door Toon Verheijen


09 februari 2019