© Alle rechten voorbehouden 2019 

Het Belang van Schoten
Webbeheerder : Karel Blockx

Meer ademruimte voor leerlingen en leraren

dankzij 'zwevende' lokalen

Na 16 jaar eindelijk subsidies

voor nieuwbouw Burgemeester Marnixschool

De directie en leerkrachten van de Burgemeester Marnixschool zijn de grote vakantie ingegaan met een nog grotere glimlach op hun gezicht dan gewoonlijk. Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CO&V) gaf op de valreep groen licht voor financiering van de nieuwe 'paalwoning' waarin de oudere kinderen van de BMS straks comfortabeler de lessen kunnen volgen. "Hier wachten we al op sinds 2003", zegt directeur Karen Dierckx.

 

De Burgemeester Mamixschool (BMS) is genoemd naar de voormalige Antwerpse protestantse burgemeester Marnix van Sint-Aldegonde, die de Scheldestad in opdracht van Willem van Oranje bestuurde van 1583 tot 1584. Het was dominee De Haan, een predikant van de Protestantse Kerk van Antwerpen, die al op 15 september 1926 in de Lange Winkelstraat, naast zijn kerk, een klein schooltje opende met achttien leerlingen. De eerste drie juffen werden 'geïmporteerd' uit Nederland.

 

Niet meer leerlingen

 

In 1989 verhuisde de BMS van Antwerpen naar een nieuwe stek, mooi in het groen, in de Amerlolaan in Schoten. De directe banden met de protestantse Kerk en Nederland verdwenen toen Den Haag de subsidiekraan dichtdraaide in 1998.

 

De BMS is door de kleinschaligheid en specifieke aanpak populair. Tot onlangs ook in Schoten het centraal inschrijvingssysteem werd ingevoerd, stonden ouders er telkens weer op de parking te kamperen om hun kind ingeschreven te krijgen.

"Toch is ons bouwproject zeker niet bedoeld om te groeien en om meer dan onze huidige 245 kinderen op te vangen", benadrukt Dlerckx. "Onze klassen zijn eigenlijk gebouwd voor zestien leerlingen, naar Nederlandse normen dus. Maar Intussen zijn we een Vlaamse school met 25 kinderen in de klas."

 

De Vlaamse overheid maakt ruim 830.000 euro vrij voor een nieuw gebouw op de huidige schoolcampus. "Daar leggen we met onze schoolgemeenschap zelf nog een flink bedrag bovenop, want er zal 1 miljoen euro nodig zijn om onze 'paalwoning' te bouwen", toont Dierckx het bijzonder ontwerp van Ludo Bekker van a3 Architecten uit Leuven.

 

Zelfdragende constructie

 

"We noemen het zo omdat de verdieping die bovenop ons hoofdgebouw komt, een zelfdragende constructie moet zijn", aldus de directeur. "Er komen ook stalen kolommen, maar eigenlijk draagt het dak de hele verdieping. Die zweeft als het ware boven het gelijkvloers. Dit is nodig omdat ons huidige schoolgebouw niet stevig genoeg is om een extra verdieping te dragen."

 

De BMS krijgt er dankzij haar 'industriële paalwoning' straks vijf klaslokalen bij. Die worden elk een derde groter dan de gemiddelde klas vandaag en krijgen binnenin een warme afwerking, onder meer met houten vloeren. De oudste kinderen, vanaf groep 4 (tweede leerjaar), zullen er les krijgen.

Infoavond

 

"We lichten de plannen dinsdagavond 2 juli om 19.30u toe aan de buurtbewoners in onze school. Iedereen is welkom. We staan open voor suggesties, want de procedure voor de aanvraag van de omgevingsvergunning wordt pas na de vakantie opgestart."

 

In de BMS hopen ze dat de bouw tijdens de volgende grote vakantie kan gebeuren. "Met wat meeval is de ingebruiknemlng ervan door onze groepen 4 tot en met 8 mogelijk vanaf januari 2021." 

Bron : GVA door Jan Auman


07 juli 2019