© Alle rechten voorbehouden 2019 - 2020

Het Belang van Schoten
Webbeheerder : Karel Blockx

Mobiliteitsexpert Frank Witlox staat te kijken

van toenemend sluipverkeer in buurt

Straks sterft hier ook een kind onder een camion

Het sluipverkeer in de Kasteetdreef en zijstraten is in korte tijd spectaculair toegenomen. Dat stellen mobiliteitsexpert Frank Witlox en zijn buren vast na tellingen. Ze dringen aan op maatregelen. Schepen van Mobiliteit Wouter Rombouts (N-VA) neemt de noodkreet ernstig en heeft een pakket maatregelen voorbereid.


Frank Witlox is dagelijks professioneel met mobiliteit bezig als professor aan de Universiteit Gent, waar hij het vak economische geografie doceert. De voorbije weken verdiepte Witlox zich noodgedwongen in de verkeerscirculatie van zijn eigen buurt. De hoogleraar woont met z'n gezin al twaalf jaar in de Pastoor Meeusenlaan, één van de zijstraten van de Kasteeldreef.


"De gemeente pakt graag uit met het kasteel, het park en deze buurt in het kader van citymarketing. Maar dan mag ze de bewoners niet aan hun lot overlaten"vindt Witlox. ''De straten van onze wijk vormen een echte sluiproute voor wie vanaf de Churchillaan naar de Victor Adriaenssensstraat en verder richting Hoogmolenbrug wil en de verkeerslichten aan het gemeentehuis w!l omzeilen. Vooral de Kasteeldreef zelf, Pastoor Meeusenlaan, Henri Dunantlaan en Arthur Verhoevenlaan krijgen het zwaar te verduren. Aan de andere kant Is de Voorkempenlaan de dupe."


Eenrichtingsverkeer 

 

Vier weken lang, telkens op dinsdag, zette Witlox zich samen met z'n echtgenote en enkele buren aan het 'straatvinken'. Op het einde van elke sessie stond het blad goed vol. "We telden 2.500 gemotoriseerde voertuigen in vier uur tijd ! Dat zijn er vijf keer meer dan toen we vorig jaar deelnamen aan het offlciële Straatvinken. 80% van de bewegingen gaan van de Kasteeldreef naar de Hoogmolenbrug toe, wat de theorie van het sluipverkeer bevestigt. We staan er hier allemaal van te kijken dat het zo de spuigaten uitloopt. Dat de Metropoolstraat langs het Albertkanaal de voorbije maanden afgesloten was, is maar ten dele een verklaring."


Witlox trok reeds aan de noodrem tijdens het spreekmoment voor burgers tijdens de jongste gemeenteraad. Daarbij haalde hij ook andere problemen aan: het snelheidsregime van 30 km/uur wordt door bijna niemand gerespecteerd. En steeds meer vrachtwagens wurnen zich door de kasteelbuurt, waar dagelijks ook 1.600 schoolgaande kinderen doorfietsen naar onder meer het Sint-Michielscollege en Sint-Jozefinstituut. "Ik vrees echt voor een dramatisch ongeval zoals onlangs met de scholier onder de vrachtwagen in Aalst", aldus Witlox. 


Overleg
 

De wijkvereniging organiseert momenteel een enquête onder de bewoners om te peilen naar gewenste maatregelen. Daarmee trekken ze naar het gemeentehuis. Witlox vindt zelf dat er meer gecontroleerd moet worden op snelheid. "Waarom geen slimme camera installeren die al wie harder rijdt dan 30 km per uur doorlopend flitst? Bij ons ontbreekt nu zelfs de nodige signalisatie. De reeds geplaatste bloembakken en verkeerskussens in sommige straten doen hun werk onvoldoende. Een absoluut verbod op zwaar vrachtverkeer ss noodzakelijk."


Schepen van Mobiliteit Wouter Rombouts (N-V A) erkent het probleem. "We hebben met het schepencollege een pakket maatregelen voorbereid die we eind deze maand zullen bespreken met de wijkvereniging", aldus Rombouts. "De primeur is voor de bewoners, maar we willen het zwaar verkeer wel degelijk uit de wijk bannen. Er komen ook meer snelheidscontroles. In bepaalde straten zijne extra snelheidsremmende maatregelen mogelijk en de Jozef Hendrickxstraat willen we veiliger maken voor fietsers. Alle sluipverkeer uit de wijk halen, is onmogelijk. Dat kan alleen door bepaalde straten af te sluiten, maar dan creëren we elders veel grotere problemen."

Bron : GVA door Jan Auman

​​

12 januari 2020