© Alle rechten voorbehouden 2019 - 2020

Het Belang van Schoten
Webbeheerder : Karel Blockx

nieuw natuur- en waterpark op komst naast E10-plas

De gemeente Schoten heeft acht hectare weidegrond aangekocht naast de E10-plas. "We gaan hier niet boeren, maar een plek voor ontspanning in een natuurlijk kader inrichten", zegt schepen van Patrimonium Paul De Swaef (N·VA).


De welden in kwestie liggen tussen de E10-plas en de Jachtwachtersdreef vlakbij de grens met Brasschaat en Sint-Job-In-'t-Goor. De gemeente had al langer interesse om het te verwerven. Omdat het terrein verdeeld was over acht verschillende eigenaars, sleepten de gesprekken daarover langer aan dan verwacht. 

 

De aankoop voor het bedrag van 554.000 euro werd zopas dan toch goedgekeurd door de gemeenteraad. De akte kan eerstdaags verlijden.


"Dit is een mooi stukje vallei van de Laarsebeek met bestemming weiland en overstromingsgebied. Toch kunnen we hier zowel op ecologisch als toeristisch-recreatief vlak mooie dingen realiseren"kondigt schepen Paul De Swaef aan.


"Wees gerust. Bouwen zullen we niet doen. Dat mag ook niet, toch niks groot. We plannen wel kleinschalige infrastructuur gericht op natuureducatie en recreatief medegebruik. Dit kan een leuke speelplek worden voor onze jeugdbewegingen waar de jongeren, maar ook wandelaars zich kunnen verfrissen. Nee, geen zwembad. We denken eerder aan een bassin met laagstaand water."


Ontbrekend puzzelstukje
 

De gemeente wil het nu monotone gebied eerst een natuurlijker karakter geven alvorens het open te stellen voor het publiek- Dat kan onder meer door de aanplanting van bomen en het voorzien van waterpartijen. Hierdoor kan het park in aanleg een ontbrekend puzzelstukje vormen tussen andere natuurgebieden. Mogelijk kan Schoten voor deze zogenaamde blauwgroene versterking van dit waterrijke gebied samen met Brasschaat en Brecht zelfs subsidies vangen.


De gemeente wil haar nieuwe natuur- en waterpark in 2021 en 2022 effectief aanleggen. Een werkgroep zal zich buigen over het concept. Met wat geluk broedt straks de kievit terug in Schoten.

Bron : GVA door jaa

​​

01 maart 2020