© Alle rechten voorbehouden 2019 - 2020

Het Belang van Schoten
Webbeheerder : Karel Blockx

onvrede over 'tijdlijke' verkeerslichten brug 13

"We geraken onze eigen oprit niet meer af"

Er komen permanente lichten aan het bruggetje 13 over het kanaal Dessel-Schoten. Bewoners van de Wezelsebaan, waar auto's sinds de komst van de tijdelijke lichten vaak in lange files staan aan te schuiven, klagen over stankhinder en meer. "We geraken onze oprit niet meer af."


Bruggetje 13 tussen de Wezelsebaan en Bloemendaallaan lijkt zo uit een schilderij geplukt. Maar het wordt meer dan ooit gebruikt. Als gevolg van de herstellingen het tijdelijk bulten dienst stellen van de brede brug 12 (Botermelk) nam de drukte aan bruggetje 13 vorig jaar al eens flink toe. De jongste maanden is de mobiele werf op de Botermelkbaan de boosdoener. Veel chauffeurs die het aanschuiven op de N121 beu zijn, kiezen voor een route door Koningshof en Berkenrode richting brug 13 als alternatief om het kanaal te kruisen.


Nieuwe lichten
 

"Hallucinante toestanden heb ik daar gezien", getuigt schepen van MobIliteit Wouter Rombouts (N-V A). "Er waren incidenten met chauffeurs die op de smalle brug niet voor elkaar wilden wijken. Als gevolg van de vanouds geldende  voorrang voor wie vanuit de Wezelsebaan komt, groeiden de files aan de andere kant op de Bloemendaallaan aan tot op de Paalmaat. De wachttijden liepen echt te hoog op."


De gemeente zette vorig jaar al werflichten voor brug 13 om de omleidingen voor de afgesloten brug 12 in goede banen te lelden. Een tijdelijke maatregel waarvan recent besloten werd om die te bestendigen. "Toch zeker nog enkele jaren, want met de heraanleg van de Villerslei volgt er na de werken op de Botermelkbaan nog een kwade periode", beseft Wouter Rombouts. "We hebben wel een meer gesofisticeerd type verkeerslicht besteld dat we beter kunnen afstellen op de verkeersstromen en dat ook rekening houdt met de lichten van De Vlaamse Waterweg en het dwarsende fietsverkeer. We zullen ze dit voorjaar in gebruik nemen."


Tirn Van der Eyken woont op de Wezelsebaan niet ver van brug 13 en wordt net als alle buren naar eigen zeggen dagelijks gegijzeld en verstikt door de files. Hij bezorgde met heel wat buren een petitie aan het schepencollege&e. "Vroeger, zonder verkeerslichten, stonden er hier alleen auto's stil wanneer de brug open stond om een schip door te laten. Nu is dit van 's morgens tot 's avonds. En geen enkele chauffeur legt zijn motor stil. Gevolg: een ongezonde stank en continue lawaaioverlast. Als we zelf ergens willen geraken, moeten we onze auto elders parkeren. Want we geraken onze eigen oprit ook niet meer af. Er is over de hele lengte van het kanaal geen enkel eenvaksbruggetje te vinden met verkeerslichten. Schoten heeft een trieste primeur. Maar blijkbaar hebben wij als gedupeerden niks in te brengen."

Bron : GVA door jaa

​​

11 februari 2020