© Alle rechten voorbehouden 2019 - 2020

Het Belang van Schoten
Webbeheerder : Karel Blockx

Opvangbudget voor asiel ontploft

 

Voorlopige twaalfden

N-VA en Vlaams Belang zijn niet te spreken over het beleid van Migratieminister Maggie De Block (Open Vld). Steen des aanstoots? De minister vraagt bijkomende middelen voor Fedasil. “Het opvangbudget voor asiel ontploft, 250 miljoen euro voor 6 maanden bed-bad-brood, onvoorstelbaar”, stelt Theo Francken op Facebook. “Het falende asiel- en migratiebeleid begint steeds sterker door te wegen in de donkerrode cijfers van de begroting”, meent Vlaams Belang-Kamerlid Wouter Vermeersch.

Momenteel werkt de Kamer met het systeem van de voorlopige twaalfden. Dit betekent dat de overheid iedere maand slechts één twaalfde mag uitgeven van wat ze het jaar voordien heeft uitgegeven. Dit omdat er geen nieuwe begroting is aangenomen. Wil een minister extra beleid voeren, dan moet hij of zij daarvoor expliciet een bedrag krijgen van het parlement.

 

De begroting van 2018 voorzag 262 miljoen euro voor Fedasil, het agentschap verantwoordelijk voor de opvang van vluchtelingen en migranten. Vorig jaar vroeg De Block om een verhoging van 150 miljoen euro, wat neerkomt op een stijging van meer dan 50 procent. In het eerste kwartaal van 2020 wou De Block een verhoging van 87 miljoen euro. Nu, in het tweede kwartaal, wil de Open Vld-minister 42 miljoen euro extra. Het gevolg? In vergelijking met 2018 zit men nu al reeds aan een verdubbeling van het budget voor dezelfde periode in 2018.

 

Vermeersch: “Rekeningen voor asiel ontsporen volledig

 

Terwijl het budget voor de opvang van vluchtelingen en migranten stijgt, daalt het budget voor de terugkeer van illegalen met 810.000 euro, meent Theo Francken. Tevens komt er niet meer geld voor Dienst Toegang & Verblijf van de Dienst Vreemdelingenzaken. “Er was nochtans 3 miljoen euro beloofd door de regering. De malaise en demotivatie op de werkvloer zullen nog verder toenemen. Het is nu al 9 maanden wachten voor een gewoon toeristenvisum en wist je dat heel veel dossiers gezinshereniging momenteel worden goedgekeurd zonder deftige screening en controle? Het kunnen zelfs schijnhuwelijken zijn, er is gewoon geen personeel om het te controleren”, schrijft de oud-staatssecretaris voor Asiel en Migratie op Facebook.

 

“Terwijl zowat elke instantie die de begroting van dit land beoordeelt aan de alarmbel trekt, laat minister De Block de rekeningen voor asiel volledig ontsporen”, reageert Vlaams Belang-Kamerlid Wouter Vermeersch. “Het falende asiel- en migratiebeleid begint steeds sterker door te wegen in de donkerrode cijfers van de begroting. En dan hebben we het nog eens niet over de impact van migratie op kostenposten zoals onderwijs, opleiding, huisvesting en sociale zekerheid, kortom de totale kost van de migratie. Wie de begroting op orde wil krijgen, zal ook de migratie onder controle moeten krijgen. Dat is ondertussen wel duidelijk.”

Bron : sceptr.net door Hugo Decker

08 maart 2020