© Alle rechten voorbehouden 2019 - 2020

Het Belang van Schoten
Webbeheerder : Karel Blockx

Poelkapelle moet 70 extra vluchtelingen opvangen... in tenten

De gemeente Poelkapelle moet van Fedasil tijdelijk zeventig extra vluchtelingen opvangen in het opvangcentrum. Bovendien worden de asielzoekers opgevangen in tenten en niet in containers, zoals het gemeentebestuur had gehoopt. 

​​

In het opvangcentrum op de Stadensteenweg in Poelkapelle verblijven normaal 230 vluchtelingen. Burgemeester Lieven Vanbelleghem (CD&V) werd vorig jaar door het Federaal Agentschap voor opvang van Asielzoekers (Fedasil) op de hoogte gebracht dat er in het najaar 132 mensen extra zouden bijkomen. “We zijn echter tot een compromis van 70 extra vluchtelingen gekomen”, zegt burgemeester Lieven Vanbelleghem (CD&V). “We dachten dat die mensen in containers zouden worden opgevangen, maar dat blijkt nu in tenten te zijn. Het is duidelijk dat de mensen van Fedasil in de problemen zitten en plaatstekort hebben. Ik begrijp dat deze vluchtelingen moeten geholpen worden, maar alles moet toch veilig gebeuren. Het zou ook handig zijn mocht Fedasil het juiste aantal bewoners in het opvangcentrum aan ons kenbaar maken. Ook de hulpdiensten moeten toch weten hoeveel mensen er aanwezig zijn in geval van een brand.”

Maximum vier maanden

 

Momenteel worden dus driehonderd vluchtelingen opgevangen in Poelkapelle. Volgens de burgemeester heeft dat alleszins nog niet tot problemen geleid. “Maar het gehucht waar het centrum ligt, telt nauwelijks meer inwoners dan het opvangcentrum zelf. Er zijn dus grenzen aan een uitbreiding. Er werd ons beloofd dat de extra bezetting maar maximum vier maanden zou duren, dus rond april zouden er ‘maar’ 230 mensen meer mogen verblijven.”

Dit jaar bestaat het opvangcentrum in Poelkapelle tien jaar. Dat zal worden gevierd met verschillende opendeurdagen en evenementen.

Bron : HLN

11 februari 2020