© Alle rechten voorbehouden 2019 - 2020

Het Belang van Schoten
Webbeheerder : Karel Blockx

Politie onderschept tien transitmigranten

vier verdachten opgepakt

In de Oost-Vlaamse gemeente Gentbrugge, nabij Gent, heeft de politie donderdag tien Vietnamezen onderschept in de laadruimte van een vrachtwagen. Ze waren op weg naar het Verenigd Koninkrijk. Dankzij een samenwerking met de Britse National Crime Agency (NCA) kon de federale politie ook vier mogelijke mensensmokkelaars identificeren en aanhouden.

Door het speurwerk van de Britse veiligheidsdienst en de federale politie waren de Belgische autoriteiten al op de hoogte dat er in de nacht van woensdag op donderdag deze week een verdacht transport zou plaatsvinden. De politie onderschepte tien illegale Vietnamezen in de laadruimte van een vrachtwagen. Ze waren verscholen tussen een lading autobanden.

Brits-Belgische samenwerking tegen mensensmokkel loont

 

Volgens de NCA zijn er ook acht minderjarigen bij. Alle transitmigranten werden na afloop ter beschikking gesteld van de Dienst Vreemdelingenzaken. Dankzij de samenwerking met de Britse veiligheidsdiensten kreeg de federale politie ook zicht op de mensensmokkelorganisatie achter het transport. De chauffeur, een 64-jarige man uit Glasgow, werd gearresteerd, net zoals twee Ierse mannen en een dertiger uit Noord-Ierland. Ze worden verdacht van het faciliteren van illegale migratie. Bij hen thuis werden tevens huiszoekingen uitgevoerd.

“Dergelijke actie bewijst eens te meer dat internationale samenwerking loont in de strijd tegen deze vorm van georganiseerde criminaliteit”, reageert procureur Frank Demeester aan Belga. “Veel organisatoren opereren vanuit het Verenigd Koninkrijk en sturen in België en Frankrijk hun bendeleden aan. Het volstaat niet om de bendeleden die hier actief zijn te arresteren. Indien men een organisatie volledig wil ontmantelen moeten ook de Britse organisatoren gearresteerd en veroordeeld worden.”

De vrachtwagenchauffeur zal zich in ieder geval voor het Belgische gerecht moeten verantwoorden. Over het lot van de andere verdachten is nog geen beslissing genomen.

Bron : sceptr.net door Robbe Janssen

08 maart 2020