© Alle rechten voorbehouden 2019 - 2020

Het Belang van Schoten
Webbeheerder : Karel Blockx

procedurefout zorgt niet voor vertraging nieuw dierenasiel

Openbaar onderzoek omgevingsvergunning wordt overgedaan

De gemeente organiseert een openbaar onderzoek rond het nieuwe dierenasiel,  tot 21 november. Alweer, want dat gebeurde deze zomer ook al Toch zijn de plannen niet gewijzigd.


De gemeente blijkt te anticiperen op een mogelijke procedurefout. Het vorige openbaar onderzoek werd namelijk met de klassieke gele affiche alleen aangekondigd langs de Sluizenstraat. Dat Is echter maar een van de straten waarlangs het nieuwe gebouw zal opgetrokken worden.

"Het nieuwe asiel zal ook grenzen aan de Wijtschotbaan om de hoek, maar daar stond tijdens eerste onderzoek geen bord. Een vergetelheid van de medewerkers van het dierenasiel", verduidelijkt schepen van Rulmtelijke Ordening Paul De Swaef (N-VA).


Vermits de Sluizenstraat veruit de drukste straat Is van de twee en er tijdens de eerste dertig dagen geen enkel bezwaarschrift toekwam, zou je denken: niet ergMaar de gemeente wil In dit dossier geen risico's lopen. Daarom wordt de hele procedure overgedaan. Het schepencollege hoopt nog dit jaar de vergunningsaanvraag te kunnen beoordelen. De Swaef benadrukt dat er aan het originele ontwerp niks werd gewijzigd.


Paul Vandenbussche van TEEMA Architecten koos in deze landelijke omgeving bewust voor een soort van non-architectuur, hoewel het nieuwe asiel één verdieping hoger wordt dan het huidige gelijkvloerse gebouwtje. ''De natuur loopt straks letterlijk over het gebouw heen", laat Vandenbussche weten.

De hokken voor zeventien honden en twintig katten verstoppen we in een heuvel die voor landschappelijke rust in de omgeving zorgt. De heuvel, waaronder het grootste deel van het asiel verstopt zit, werkt isolerend en kan door de voorziene begroeIIng meteen dienst doen als loopweide voor de dieren. Dat de hondenhokken verstopt zitten, heeft als bijkomend voordeel dat de kans op geluidsoverlast verder afneemt. Het nieuwe asiel krijgt een 'besnuffelruimte' waar dieren en nieuwe baasjes aan elkaar kunnen wennen na kennismaking.


Of die kennismaking met het nieuwe gebouw nog zal kunnen plaatsvinden in het jubileumjaar 2020, wanneer het asiel het 50-jarige bestaan viert, is door de vertraging al in dit vroege stadium wel twijfelachtig, al blijft schepen Paul De Swaef optimistisch. Dany Huybrechts zal de inhuldiging sowieso niet meer meemaken als voorzitter. De dierenarts op rust treedt eind dit jaar terug. Zijn opvolger moet nog aangesteld worden.

Bron : GVA door jaa

19 november 2019