© Alle rechten voorbehouden 2019 - 2020

Het Belang van Schoten
Webbeheerder : Karel Blockx

Sense tovert kille cafetaria's om

tot warme buurtrestaurants

"Drie sterren voor service, smaak en sociale tewerkstelling"

De buurtrestaurants van de OCMW-dienstencentra 't Dorp en Cogelshof hebben hun doorstart niet gemist. Het liep maandag meteen storm voor de eerste 'service' door de nieuwe sociale cateraar Sense. Haar medewerkers brengen de warme lunch voor 7 euro aan tafel.


De gemeente en het OCMW waren al een tijd op zoek naar een formule om hun sputterende cafetaria's in de twee dienstencentra nieuw leven in te blazen. "We zijn heel gelukkig met onze nieuwe cateraar Sense", zegt schepen van Zorg en Welzijn Iefke Hendrickx (N-VA) . ''We hebben er het volste vertrouwen in dat die onze ambitie zal waarmaken om niet alleen senioren, maar een veel bredere doelgroep tot In 't Dorp en Cogelshof te krijgen. Dat moeten draaischijven worden voor de hele buurt. Deze restaurants worden de trekpleisters. Ik ben blij dat er op de eerste dag al meteen zo'n hoge opkomst is."


Een bord wortelsoep, gevolgd door de Vlaamse klassieker bij uitstek witloof met ham, kaas en puree en als afsluiter een stuk vers fruit. Daarvan genoten op de eerste dag al meteen ruim tweehonderd klanten. De ogen van Sarah Boonen, de gedreven dienstencentrumleidster in Cogelshof, fonkelden.

"Tot voor kort kregen we maar veertig eters per dag", vertelt ze. ''Dat bezoekcijfer willen we verdubbelen. We hebben hier in Cogelshof in de wijk Deuzeld, zeker na de herschikking van onze tafels en stoelen, plaats genoeg om al die mensen toch een comfortabele plek te geven. Je betaalt maar 7 euro voor onze lunch, waarvan het menu een week vooraf bekendgemaakt wordt. Toch hoef je helemaal niet stokoud of arm te zijn om hiervan te genieten. Zelfs in Schoten wonen is geen verplichting."


Sense is met de uitbating van de twee buurtrestaurants in Schoten niet aan haar proefstuk toe. "We hebben er al negen andere onder onze hoede", vertelt directeur Jan Van Roie. "Kom.EET In Deurne was destijds de eerste. Maar intussen zitten we ook in heel wat andere districten van Antwerpen, met onder meer Bistro De Plek in de kathedraal in het centrum van de stad, Mortsel en zelfs Brussel. Daarnaast baten we zes bedrijfsrestaurants uit en komen onze mensen op locatie koken."


Opleiding
 

De koks van sense bereiden lekker eten. "Anders komen de klanten niet. Maar we streven nog andere, sociale doelen na", vervolgt Jan Van Roie. "We geven mensen met weinig kansen op de arbeidsmarkt een zinvolle arbeidservaring, zodat ze weer deel uitraken van de maatschappij en van een sociaal netwerk. We hebben 335 mensen in dienst. Eén derde daarvan is horeca-professional. De anderen zijn mensen die een opleidingstraject volgen. Het is onze ervaring dat meer dan de helft daarvan doorstroomt naar een vaste baan. Vaak komen ze terecht als medewerker of uitbater in een commercieel restaurant, maar sommigen kiezen ook voor iets anders. Wij leren hen de attitude om in veel  meer sectoren succesvol en van nut te zijn."


Goulash
 

Het water loopt Juleke Antenissen en Bertje Steinfort bijna uit de mond wanneer Hamid, die niet zo heel lang geleden vanuit Somalië als vluchteling in ons land terechtkwam, de hespendrolletjes op tafel zet. Na het verorberen van de hoofdmaaltijd blijft hun enthousiasme onaangetast  "Het ging er vandaag een beetje chaotisch aan toe, maar wat wil je op zo'n eerste dag. Het eten was echt lekker", evalueert Juleke. "We zitten hierboven in 't Cogelshof met onze hobbyclub 't Stokpaardje. Ik ben alvast van plan om minstens drie keer per week ook te komen lunchen. Dan moet ik evenveel dagen minder zelf koken in m'n sociaal appartementje. En het is gezellig bijpraten met de andere mensen hier. Hopelijk zet Sense binnenkort wel mijn lievelingsgerecht op de kaan: goulash met frietjes."

Bron : GVA door Jan Auman

​​

14 januari 2020