© Alle rechten voorbehouden 2019 - 2020

Het Belang van Schoten
Webbeheerder : Karel Blockx

VB wil commissie die splitsing van België onderzoekt

Vlaams Belang dient in het Vlaams Parlement een voorstel in om een Commissie Institutionele Zaken op te richten. De Vlaams-nationalisten willen langs die weg de staatsstructuur tegen het licht houden en enkele gevoelige thema’s onderzoeken. De partij hoopt onder meer dat in die commissie bekeken kan worden hoe de transfers naar Wallonië kunnen stopgezet worden en dat er een pad uitgetekend wordt voor de splitsing van het land. Dat meldt Het Laatste Nieuws.

De oprichting van de commissie is iets wat voorzien is in het regeerakkoord van de huidige Vlaamse regering, Jambon I. De bedoeling daarvan is om een “grondige reflectie op te starten over de gewenste staatsinrichting”. Die oefening wenst het Vlaams Belang nu te maken. Volgens hen is dat geen overbodige luxe gezien de grondige impasse op federaal niveau.

N-VA en CD&V 

 

Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens wil nu die commissie zo snel mogelijk oprichten en zal dat vandaag op het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement – waarin alle fractieleiders vertegenwoordigd zijn – voorstellen. Hij wil dat de politieke partijen in de commissie onderzoeken hoe ze de transfers naar Wallonië kunnen stopzetten en zelfs een pad uittekenen voor de splitsing van het land, voor het geval dat de vorming van een federale regering onmogelijk blijkt. 

De partij wil naar eigen zeggen de absolute stilstand in het institutionele debat doorbreken en rekent daarvoor op de steun van de N-VA, die ook pleit voor institutionele hervormingen via het confederalisme, en CD&V, die vroeg naar de oprichting van zo een commissie.


“Dat niet alle partijen daarover dezelfde mening hebben, mag hen niet verhinderen om het debat aan te gaan”, aldus Chris Janssens.

Bron : sceptr.net door Carl Deconinck

België werkt niet. Hoog tijd dat de communautaire stilte gebroken wordt en het Vlaams Parlement de ordelijke opdeling voorbereidt. Daarom stelt het Vlaams Belang een nieuwe institutionele commissie voor. Vlaanderen weer van ons!

Chris Janssens

06 januari 2020