© Alle rechten voorbehouden 2019 

Het Belang van Schoten
Webbeheerder : Karel Blockx

Vlaams Belang dient klacht in tegen De Gucht

Hij zet 810.000 Vlamingen weg als nazi’s

Minister van staat Karel De Gucht (Open Vld) is niet opgezet met de manier waarop informateur Bart De Wever de Vlaamse regeringsvorming aanpakt. “Ik vind dat Bart De Wever (N-VA) in zijn gesprekken met Vlaams Belang op een zeer dunne lijn is gaan lopen”, aldus De Gucht, die een vergelijking maakt met het nationaalsocialisme van de jaren 30. Vlaams Belang pikt die uitspraken niet en bereidt een klacht wegens laster voor.

De Gucht vindt dat Vlaams Belang een partij is waar je niet mee kan praten in een democratie. “Je kan in een eerste gesprek iedereen de kans geven om zijn mening te geven. Maar dat je dan de indruk geeft dat je aan het onderhandelen bent en zegt dat er stukken van die gesprekken zullen overblijven in het regeerakkoord? Ik vind dat je dat niet moet doen als democratische partij”, haalt De Gucht uit naar N-VA.

Probeert het Vlaams Belang zich dan geen ander karakter aan te meten, met onder andere sociale accenten? “In de jaren 30 had men in Duitsland ook de redenering van zeer nationalistisch en socialistisch te zijn, dat is de formule van het nationaalsocialisme”, vergelijkt De Gucht en hij gaat verder met zijn uithaal.

 

“Van Grieken heeft een behoorlijke jas en das aan, maar Dewinter had dat ook. En het nieuwe volk, zoals Dries Van Langenhove, ik moet daar niet van hebben”, fulmineert De Gucht.

 

Daarom is De Gucht van mening dat je niet kan praten met Vlaams Belang, en treedt daarin dus zijn voorzitter Gwendolyn Rutten bij. “Mijn partij heeft zich zeer principieel opgesteld en moet dat blijven doen. Het Vlaams Belang gaat de richting van het nationaalsocialisme uit”, herhaalt De Gucht.

Beerput

Bij Vlaams Belang zijn ze niet gediend met de uitspraken van De Gucht. “Het is niet omdat de beerput van zijn eigen partij overloopt dat hij met drek moet gooien naar ons”, reageert Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken, die een klacht voorbereidt wegens smaad, laster en eerroof.

 

Met zijn uitspraken criminaliseert De Gucht het Vlaams Belang, zijn programma en zijn kiezers. “De Gucht spuwt in het gezicht van 810.000 Vlamingen die worden weggezet als nazi’s”, reageert Van Grieken. Die laat het hier dan ook niet bij en zet juridische stappen. Van Grieken beroept zich op een uitspraak van het Antwerpse Hof van Beroep. Dat oordeelde vorig jaar nog in een geschil met de organisatoren van de Boekenbeurs dat het Vlaams Belang op geen enkele wijze racistisch of discriminerend is. 

Bron :HLN door Rob Van Herck en Steven Peeters

​​

28 juli 2019