© Alle rechten voorbehouden 2019 - 2020

Het Belang van Schoten
Webbeheerder : Karel Blockx

Vlaams Belang levert voorzitter

commissie tegen radicalisering

Het Vlaams Parlement gaat de ad hoc-commissie ter bestrijding van gewelddadige radicalisering heropstarten. Dat heeft het Uitgebreid Bureau van het parlement maandag beslist. Oppositiepartij Vlaams Belang krijgt het voorzitterschap van de commissie.

Naar aanleiding van verschillende terroristische aanslagen, de problematiek van religieuze radicalisering en IS-strijders richtte het Vlaams Parlement in 2015 een ad hoc-commissie ter bestrijding van gewelddadige radicalisering op. Die commissie kwam de voorbije jaren regelmatig samen om experten te horen en om beleidsaanbevelingen uit te werken.

Sp.a en Open Vld vroegen om de commissie opnieuw op te starten. Dit na de brand in het asielcentrum in Bilzen en de berichten van enkele extreemrechtse jongeren die de nazigroet deden in het fort van Breendonk. Over de vorm die de commissie moest hebben was nog geen duidelijkheid. Sommigen wilden die ressorteren onder een bestaande commissie, andere wilden een aparte ad hoc-commissie. Dit had ook een impact op wie de voorzitter kon leveren. Maandag heeft het Uitgebreid Bureau beslist om een aparte ad hoc-commissie te houden, net zoals de vorige keer. Woensdag wordt de beslissing normaal gezien bekrachtigd.

Focus op gewelddadige radicalisering

 

Omwille van de verdelingsmechanismen gaat het voorzitterschap van de commissie naar  oppositiepartij Vlaams Belang. De partij moet nu nog beslissen wie de voorzitter wordt.

 
Fractievoorzitter Chris Janssens laat alvast weten dat wat hem betreft, de commissie zich moet focussen op de problematiek van “gewelddadige radicalisering“, verwacht wordt dat de partij vooral zal kijken naar de islamitische radicalisering.

Politieke radicalisering of polarisatie vindt hij minder prioritair. “Er is nog wel een groot verschil tussen wat IS en Syriëstrijders doen en wat jongeren van Amada of Schild & Vrienden doen“, aldus Janssens. “We zullen erover waken dat het evenwicht bewaakt wordt en dat we niet vervallen in een situatie waarbij het alleen maar gaat over wat rechtse jongeren zouden misdaan hebben.”

Bron : sceptr.net door Carl Deconinck

17 december  2019