© Alle rechten voorbehouden 2019 - 2020

Het Belang van Schoten
Webbeheerder : Karel Blockx

VN wil dat landen IS-vrouwen en IS-kinderen terughalen

De Verenigde Naties (VN) roepen in een rapport op om IS-vrouwen en hun kinderen te repatriëren vanuit Syrië. Daarnaast mogen landen de nationaliteit van IS-strijders en hun vrouwen niet afnemen, klinkt het. 

Nu terreurgroep Islamistische Staat bijna al haar grondgebied in Syrië en Irak verloren heeft, willen alsmaar meer IS-vrouwen met hun kinderen terug naar Europa komen. Ze reisden enkele jaren geleden af naar IS-gebied, maar vinden alsnog dat Europese landen de verantwoordelijkheid hebben om hen terug te halen. In heel Europa woedt het debat over de vraag of Europese landen dat al dan niet moeten doen.

VN

 

Nu mengen ook de Verenigde Naties zich in het debat. In een rapport van de door de VN-Mensenrechtenraad ingestelde onafhankelijke onderzoekscommissie roept de VN landen op om IS-vrouwen en IS-kinderen zo snel mogelijk te repatriëren vanuit Syrië naar de landen van waar ze vertrokken zijn, zoals België. Commissievoorzitter Paulo Pinheiro noemt het “schandalig” dat dat niet of niet sneller gebeurt. 

De onderzoekers roepen de landen van herkomst van de buitenlandse strijders op om “onmiddellijk stappen te ondernemen om de registratie van hun in Syrië geboren burgers te vereenvoudigen, met als uiteindelijk doel hen en hun verzorgers zo snel mogelijk te repatriëren”. Daarnaast vraagt de VN ook om de nationaliteit van IS-strijders en hun vrouwen niet af te nemen bij hun terugkomst. 

Bron : sceptr.net door Tom Lallemand

20 januari 2020