© Alle rechten voorbehouden 2019 - 2020

Het Belang van Schoten
Webbeheerder : Karel Blockx

Warme ontvangst voor Salvini in Antwerpen

Het rechts-nationalistische Vlaams Belang hield maandagavond een meeting in de handelsbeurs van Antwerpen. Vedette van de avond was niemand minder dan de Italiaanse toppoliticus Matteo Salvini. In de chique zaal, die helemaal volgelopen was, werd hij zeer warm ontvangen.

De populaire rechtse politicus Matteo Salvini kwam naar Antwerpen op uitnodiging van Identiteit en Democratie (ID), de rechtse, eurosceptische fractie in het Europees Parlement. Bedoeling van de avond was om de gelijkgezindheid onder de nationalisten in Europa te onderlijnen en te tonen dat het Vlaams Belang goed zit.

 

Salvini vergaarde populariteit in Italië en ver daarbuiten dankzij zijn sterke immigratiebeleid en zijn strijd tegen open grenzen als minister van Binnenlandse Zaken en vicepremier van Italië. De mensensmokkel en de door NGO’s gesteunde overzetpolitiek werden actief bestreden door de rechtse nationalist, wat hem in geen tijd uiterst graag gezien maakte.

Zijn populariteit maakte hem echter overmoedig. Hij gokte op nieuwe verkiezingen, maar een linkse coalitie zette hem snel buitenspel. Nu zit hij permanent in campagnemodus. Zo voert hij onder meer stevig oppositie tegen de Europese migratiepolitiek. Iets waar hij bij onder meer het Vlaams Belang een enthousiaste bondgenoot in vindt.

Kalasjnitown

Gerolf Annemans mocht de spits afbijten. Opvallend genoeg gebruikte het Europees parlementslid zijn spreektijd om het lokaal Antwerps bestuur op de korrel te nemen. Hij viseerde de burgemeester van de koekenstad die, volgens hem, de drugsoorlog niet meester kon. Hij hekelde de vele kogels en granaten die de stad teisteren en doopte Antwerpen om tot ‘Kalasjnitown’.

Verder wees hij er op dat hij lang geleden al het potentieel zag van de jonge Salvini. Hij ziet in die laatste dan ook hoop voor rechtvaardigheid en democratie in Europa. Volgens Annemans was Salvini het slachtoffer van een “complot, verraad, achterkamers en socialisten“. Iets waar ook Vlaanderen last van heeft dezer dagen, aldus Annemans.

Hij sloot af met een citaat van Winston Churchill: “Socialisme werkt alleen maar op twee plaatsen. In de hemel, waar ze het niet nodig hebben, en in de hel waar ze het al hebben.”

Europese vrienden

Hierna kwam er een panelgesprek met Jordan Bardella van de Franse Rassemblement National (het vroegere FN) en Harald Vilimsky van de Oostenrijkse FPÖ. Philip Claeys leidde het gesprek. Het leek op een verplicht nummer. Ook stond de vertaalapparatuur niet helemaal op punt. Er was heel wat storing en gekraak. Beide heren onderstreepten het belang van Europese samenwerking, gebaseerd op nationale soevereiniteit. Het nationalisme was volgens hen net echte diversiteit en staat in schril contrast met de eenheidsworst en het centralisme van de eurocraten. Macron en Von Der Leyen waren de kop van jut. Hun economisch en maatschappelijk model werd vierkant afgeschreven.

Rockster Salvini

Daarna was het eindelijk, de beurt aan Salvini zelf die, laat, toegekomen was. Hij had eerst nog andere zaken af te handelen in eigen land waardoor hij pas veel later naar Antwerpen kon afzakken. Het Vlaams Belang moest zelf een vliegtuig charteren.

Dat kon de pret niet bederven, en onder luid applaus en na enkele foto’s begon hij met zijn, relatief korte, speech.

 

Ook in Italië kent de rechts-nationalistische beweging dezelfde “vijanden” als in Vlaanderen. De linkse politici, de pers, het gerecht, de banken, allemaal staan ze klaar in de strijd tegen de patriotten, aldus de voormalige Italiaanse minister van Binnenlandse Zaken. 

Het is deel van een elite, “een elite die Europa wil transformeren tot een groot shoppingcenter, zonder enige identiteit“. Meer nog, die identiteit wordt constant aangevallen. Zelfs kerstmis staat onder druk. Het christendom staat onder druk en men rolt de rode loper uit voor de islam. Iets waar volgens Salvini en een instemmende zaal geen plaats voor is in Europa.

Voor de kinderen

Europa en België worden mismeesterd door socialisten, linksen en groenen. Ze zorgen voor belastingen en migratie. Hun rijk is bijna uit, zo zei de Italiaan.

 

Salvini verklaarde gemotiveerd te zijn door het lot van zijn kinderen, “een zegen van god”. Ze zien hem te weinig, maar, verklaarde de Italiaan, “ik doe alles opdat mijn dochter mag werken waar ze wil, zich kleden zoals ze wil en kan eten wat ze wil, zonder daarvoor beledigd te worden.

Opnieuw aan de macht

De mensen die houden van Europa worden uitgemaakt voor sceptici, fascisten, racisten, nazi’s… Mensen die gewoon trotse Vlamingen zijn en trotse Italianen. De betoging buiten, waar mensen in de zaal niets van merkten, was volgens Salvini misschien typerend voor links, maar in wezen niet normaal. Ze betogen tegen de vrije meningsuiting. In zijn ogen zijn links en progressief net de echter racisten omdat ze tegen onze volkeren zijn. 

De tegenstrevers werpen alles in de strijd, maar Salvini is vastberaden op opnieuw in het bestuur te raken. Het volk staat aan zijn kant, althans volgens de peilingen en recente lokale verkiezingen, en eens aan de macht belooft hij zijn beleid verder te zetten. 

Idealisten

Hij verklaarde te willen werken aan het echter Europa, met een echte economie, met echt geld en tegen het losgeslagen kapitalisme. Ook het christelijk element werd meermaals onderlijnd. Hij prees het idealisme van de mensen die op een maandagavond naar een politieke meeting kwamen en niet domweg voor de televisie hangen. 

Tom Van Grieken sluit af

Het slotwoord was voor de, in de zaal nog liever geziene, voorzitter van het Vlaams Belang. Hij begon met een korte historische uitleg over de locatie die volgens hem nu mooier is dan ooit, als een feniks uit haar as herrezen, net zoals de partij. 

Die herrijzenis geeft, samen met de groei van de Lega Nord in Italië, hoop voor een nieuw Europa. Van Grieken hekelde de Europese Unie die alles regelt, van de kromming van bananen tot de opwarming van de aarde, maar dan beweert helemaal niets te kunnen doen aan de migratiestromen. 

Volgens de voorzitter van het VB was dit onzin, en Salvini heeft dit ook bewezen. Het is een kwestie van politieke wil. Je kan de havens sluiten, NGO’s aan banden leggen en baas zijn over eigen grenzen. Luid applaus was zijn deel. 

Het opengrenzenbeleid is inhumaan volgens Van Grieken omdat het mensensmokkelaars helpt en zorgt voor meer drenkelingen. Maggie De Block draagt haar steentje bij door vele honderden extra plaatsen voor asielzoekers erbij te creëren. Met het Vlaams Belang komen er geen nieuwe asielcentra.

Constructieve oppositie 

De voorzitter van het Vlaams Belang had echter niet alleen negatieve kritiek, hij wilde ook constructieve voorstellen naar voor brengen. Waarom de opengrenzenactivisten zelf geen steentje laten bijdragen, stelde hij? “Vang de asielzoekers op in de linkse partijhoofdkwartieren.” of “In Italië staan er enkele riante villa’s van Verhofstadt en de Gucht, daar is ongetwijfeld ook veel plaats.” En tenslotte “Gebruik het patrimonium van het koningshuis.” In plaats van het beruchte Maximiliaanpark mogen de asielzoekers naar de tuinen van Laken, “waar ze maar 1 gezin lastigvallen.” Een overdonderend applaus weerklonk.

Europa

Ook de president van Turkije kreeg een veeg uit de pan. Erdogan had verklaard dat zijn land geen hotel is. Nochtans speelt de EU volgens Van Grieken al jaren voor hotel, ook voor mensen uit Turkije. “Hotel Europa is er een dat betaalt om hier te zijn, geen huisreglement heeft en alles doet voor haar gasten die niet van hun beste kant laten zien.” 

Tom Van Grieken parafraseerde Berthold Brecht: “de elite kiest een ander volk, we worden vervangen.” Hij vergeleek de situatie van Europa vandaag met de val van het West-Romeinse rijk die volgens Van Grieken ook gekenmerkt werd door migratiestromen, zwak bestuur, vele conflicten, decadente elite, zelfhaat, opportunisten en vreemde religie.

Hij haalde tenslotte Karel Dillen aan die zei dat “Europa geen plaats was van moskeeën en minaretten maar een van belforten en kathedralen“. En “hoe meer tegenstand we krijgen, hoe meer we zullen vechten“. ‘Eigen volk eerst’ weerklonk in de zaal.

Hij rondde positief af: “Wij zijn de grootste, wij zijn de hoop voor een nieuw Europa“. Voor de aanwezigen was de meeting meer dan geslaagd. Net zoals de uitgebreide receptie.

Bron : sceptr.net door Carl Deconinck

05 december  2019