© Alle rechten voorbehouden 2019 - 2020

Het Belang van Schoten
Webbeheerder : Karel Blockx

Berichten uit schoten 2018

Criminelen laten Den Deuzeld niet links liggen

In september maakte Tom Van Grieken bekend dat hij in Schoten komt wonen en er de lokale lijst van 'zijn' Vlaams Belang zal trekken. Hij zal ongetwijfeld voor meer pit in de verkiezings-strijd zorgen. “Ach, Maarten De Veuster (N-VA, red.) is een prima burgemeester, maar hij koos de verkeerde coalitie-partners”, aldus Van Grieken.

Een vuile jeansbroek, afgedragen sweater en een pet op het hoofd. Tom Van Grieken, die anders altijd afgeborsteld voor de dag komt, moet duidelijk niet naar het Vlaams Parlement vandaag. Er ligt ander werk op de plank: de renovatie van zijn pas aangekochte, mooie maar wat vervallen burgerwoning in de volkse Schotense Deuzeldwijk.

“We zijn niet de handigste klussers, maar mijn vriendin en ik doen veel zelf”, aldus de partijvoorzitter op zijn trapladder. “Het is momenteel nog een bouwwerf, maar tegen eind februari zou toch al een verdieping bewoonbaar moeten zijn. Tussen het schuren van de vloeren en het plamuren door ben ik al op verkenning geweest in Schoten. De buren zijn heel vriendelijk en gastvrij. De kerstmarkt in de Deuzeldlaan onlangs was mooi, maar ik merk ook de negatieve invloed van de nabije stad. Criminelen laten de Deuzeld niet links liggen. Ik heb te doen met die uitbater van de krantenwinkel in de Boekenborg-lei die nu al drie keer in een halfjaar tijd overvallen werd.”

Ook in het gemeentehuis ging Van Grieken al op verkenning. Dat ging niet onopgemerkt voorbij. Hij filmde meteen de hele gemeenteraadszitting en zond ze live uit op de Facebookpagina van zijn partij. Toch zegt Van Grieken dat hij niet in Schoten is komen wonen om keet te schoppen. In de gang van het gemeentehuis kwam het al tot een eerste handdruk met burgemeester Maarten De Veuster (N-VA).

Goede burgemeester

“Ik ga je misschien verrassen, maar mij ga je niet horen zeggen dat Schoten slecht bestuurd wordt”, aldus Van Grieken. “Maarten De Veuster lijkt me een goede burgemeester, maar hij zou een nog veel betere burgemeester zijn als hij samen met Vlaams Belang deze mooie gemeente zou besturen. Mathematisch zouden we met ons tweeën een sterke meerderheid vormen. Maar blijkbaar heeft De Veuster na de vorige verkiezingen niet eens willen praten met onze afdeling in Schoten, waardoor de Schotenaar voor eeuwig veroordeeld lijkt tot CD&V in het bestuur. Mee besturen is mijn doel, niet alleen in Schoten trouwens.”

Bron : GvA door Jan Auman


06 januari 2018

Engelstalige borden verdwijnen

De gemeente heeft de Engelstalige borden in en rond het gemeentepark laten weghalen op aangeven van de Vaste Commissie voor Taaltoezicht.

Die instantie had de gemeente op de vingers getikt na een klacht van de lokale Vlaams Belang-afdeling. Aanleiding van die klacht: borden met Engelstalige boodschappen, bestemd voor veiligheidsdiensten die moeten optreden in geval van calamiteiten in en rond het park van Schoten.

Vlaams Belang-fractieleider Piet Bouciqué en co ergerden zich al langer aan die Way in en Way out-borden. Het schepencollege, met een meerderheid aan N-VA-verkozenen, ging nooit in op de vraag om ze te vervangen. Het college baseerde zich onder meer op een advies van de Schotense coördinator integrale veiligheid, die er op zijn beurt ministeriële omzendbrieven en Koninklijke Besluiten bijhaalde inzake noodplanning.

De Vaste Commissie voor Taaltoezicht komt nu tot de vaststelling dat de borden in het Nederlands moeten bedrukt zijn.

Burgemeester Maarten De Veuster (N-VA), die lokale handelaars vroeger aanmoedigde om een Nederlandstalige naam te kiezen, zit verveeld met de zaak.

Bron : GvA door Jan Auman

10 januari 2018

Man uit Schoten staat terecht voor onthoofding

Twee maanden van huis en al beul voor IS

Volgende maand staat een man uit Schoten terecht voor een onthoofding in naam van IS. Hij pleegde die in een propagandavideo aan de zijde van de beruchte 'Jihadi John'. Wij kregen al inzage in het dossier, waaruit blijkt dat Arben Imishti tot de gruwel overging terwijl hij nog maar twee maanden weg was van huis.

Toen IS in november 2014 toonde hoe ze haar Amerikaanse gijzelaar Peter Kassig omgebracht had, kreeg die video heel wat aandacht bij onze veiligheidsdiensten. Speurders meenden een Belg herkend te hebben tussen de beulen die na Kassig nog een 20-tal Syrische regeringssoldaten het hoofd afsneden. De gelijkenis was sprekend en er was gezichtsherkenningssoftware nodig om te concluderen dat de man géén Syriëstrijder uit Vilvoorde was. Dat er wel een andere Belg aan de zijde van de beruchte Britse onthoofder 'Jihadi John' verscheen, zou pas een dik jaar later blijken. Op 12 januari 2016 werd in een vertrouwelijke nota van de Staatsveiligheid een beul geidentificeerd als Arben Imishti (38) uit Schoten.

Misdaad en drugs

Imishti kwam op zijn veertiende in België terecht toen zijn gezin vertrok uit Kosovo. In het Antwerpse groeide hij tot een probleemkind uit, dat alleen maar bezig was met misdaad en drugs. In 2002 had hij al twee correctionele veroordelingen op zijn naam. Hij kreeg een bevel om het grondgebied te verlaten omdat hij als een gevaar voor de openbare orde werd beschouwd. Maar omdat de rest van zijn gezin tot Belg genaturaliseerd was, mocht hij in 2009 toch weer in ons land komen wonen. Zijn leven gebeterd had hij nog niet - intussen zat hij ook in Zweden achter de tralies en hij liet zijn familie opdraaien voor de zoon die hij inmiddels in Kosovo had.

Brandweerman 

Hoe Imishti in de greep kwam van de radicale islam, is niet helemaal duidelijk. Feit is dat hij in contact geraakte met een Kosovaarse ronselaar uit Sint-Niklaas en op 11 september 2014 naar Syrië vertrok. Aan zijn zus verklaarde hij dat hij er als brandweerman werkte en aan zijn moeder vroeg hij voortdurend geld. Aan haar gaf hij uiteindelijk wel toe dat hij streed voor IS - maar pas toen hij daar naar eigen zeggen alweer uitgestapt was"Ik moet alleen mijn schuld nog terugbetalen en dan ben ik weg. Ik heb het wapen dat IS me gaf, verkocht en dat geld is nu op", bedelde hij tijdens een telefoongesprek dat afgetapt werd.

De moeder en de zus van Imishti zijn al voor de rechter verschenen voor de financiële steun die zij hem gaven. In totaal zou er zeker 23.000 euro naar IS zijn gevloeid via de beul uit Schoten - een stroom die kennelijk werd gecoördineerd door Kastriot Matoshi (25), de Kosovaarse ronselaar uit Sint-Niklaas. In dat proces moet het vonnis nog vallen. De moeder beweerde dat zij niet wist waarvoor haar zoon in Syrië zat: "Ik dacht dat hij daar was om te trouwen." Dat deed hij ook, met een Britse van Somalische afkomst. Maar in een afgeluisterd telefoontje lachte de moeder ook smakelijk mee met haar zoon toen die zei dat hij niets strafbaars deed. "Ik ben arts en ik masseer hier mensen", zo luidde het - terwijl hij eerder in datzelfde gesprek nog om geld had gesmeekt omdat er een grote veldslag aankwam waarin hij dreigde te sneuvelen"En als ik dan nog schulden heb, mag ik het paradijs niet in."

Volgens zijn familie is Imishti gestorven. Dat zou zijn gebeurd in maart van vorig jaar. "Uw zoon is 'shahid' gevallen", kreeg de moeder te horen in een telefoontje van de hoogstgeplaatste Kosovaar bij IS. Shahid betekent martelaar en emir Lavdrim Muhaxheri meldde dat wellicht persoonlijk omdat hij nauwe banden met België had. De broer van 'onze' ronselaar Matoshi stond in Syrië immers als zijn rechterhand bekend. Omdat Imishti in de maanden voor zijn dood herhaaldelijk te kennen had gegeven dat hij op terugkeren stond, geloven onze veiligheidsdiensten echter niet zomaar dat hij overleden is.

We hebben al ervaring genoeg met IS'ers die hun dood in scène zetten om onder de radar te duiken - zoals de Molenbeekse terrorist Abdelhamid Abaaoud. Daarom wordt Imishti bij verstek berecht voor terroristische moord, een kwalificatie die in ons land nog maar één keer tot een veroordeling leidde. In februari van vorig jaar kreeg Syriëstrijder Hakim Elouassaki 28 jaar cel voor een executie die hij had bekend in een afgetapt telefoontje, maar waarvan hij later beweerde dat het grootspraak was. In het geval van Imishti valt er maar weinig over bewijzen te twisten - want die heeft IS zelf aan de hele wereld getoond.

Bron : HLN door Guy Van Vlierden

11 februari 2018

CD&V brengt Antwerpen naar Schoten via de tram

Schepen Block provoceert met nieuwjaarswens "De metro nemen op de Schotense markt: zalig"

Schepen Erlk Block (CD&V) stuurde zopas alsnog een opvallende nieuwjaarswens rond. "Tikje provocerend ja. Ik wil de mensen doen nadenken over hoe het anders en beter kan", zegt "De Bouwer" Block.

Erik Block wenst de Schotenaren een zacht 2018, vol groene energie, veel blauwe lucht en een zeer goede gezondheid. Vooraan prijkt de lijsttrekker van CD&V met zijn husky Tibo. Ze staan schijnbaar midden in een futuristische ecologische metropooL vol trams, moesttuintjes, bomen, groene gevels en esthetische hoogbouw.

"Het Schoten van de toekomst? Dat zou ik niet willen zeggen, maar dit beeld toont wel hoe het beter kan. De straten terug aan de bewoners geven in de plaats van aan de auto bijvoorbeeld", zegt Block. "In mijn groene straten kunnen mensen echt samenwonen en elkaar ontmoeten. Kinderen kunnen er naar hartenlust spelen en voetballen. Een leefstraat dus of breder een tuingemeente."

In die visie ziet Block ook heil in samen tuinieren. "In samentuinprojecten zie je dat er samen wordt gewerkt en gedeeld wordt, zowel ervaring, zaden, en de oogst alsook het samen organiseren. Ik vind dit een mooi symbool voor een wanne gemeente. Uiteraard doe je dat niet in een straat of gemeente waar de lucht vervuild is door uitlaatgassen van de auto's", zegt de schepen.

Die vindt dat de auto te veel plaats opeist in Schoten. "Hoe zalig zou het niet zijn als je vanuit elke wijk met een zelfrijdende elektrische deelauto of fiets naar het centrum kan komen en op de markt comfortabel de metro, liefst ondergronds, kan instappen die je in een mum van tijd tot in het centntm van de stad voert", droomt Block. "Investeren in een goede alternatieve mobiliteit lijkt dus toekomstgericht een veel betere investering dan miljoenen uit te geven aan extra parkings en bijkomende weginfrastructuur."

Dat laatste lijkt alvast een boodschap voor collega-schepen Wouter Rombouts (N-VA), zoals bekend voorstander van een ondergrondse parking achter het marktplein.

Bron : GVA door jaa

22 februari 2018

Discussie over 'kankerplek' naast Sint-Lutgardisschool

Wijkvereniging tegen sloop en bouw flats,  school wil mobiliteitsproblemen oplossen

Wijkvereniging Schotenhof gaat In beroep tegen de door de gemeente verleende vergunning voor elf appartementen in de Sint-Maria-ten-Boslei. Zowel de projectontwikkelaar als de aanpalende Sint-Ludgardisschool reageren teleurgesteld. In het project is ook een ruime parking voorzien om de mobiliteitsproblemen rond de schoolpoort op te lossen. Zelfs voor de opnames van een horrorfilm staan er momenteel nog te weinig muren recht van de ooit zo romantische villa, die gebouwd werd door de befaamde Schotense architect Maurice De Vocht. Die drukte als ontwerper van de gebouwen rond de Markt mee zijn stempel op het uitzicht van het dorpscentrum.

Voor zijn eigen gezin bouwde De Vocht in de wijk Koningshof kort na de Tweede Wereldoorlog een grote villa met kasteel-allures. Later landde het Antwerpse OCMW aan de Sint-Maria-ten-Boslei om er buiten de stadsgrenzen haar rusthuis 'De Pelikaan' in onder te brengen. Na de sluiting kocht de bekende Schotense aannemer wijlen Stan Van Gastel het rusthuis.

Van Gastel kreeg een vergunning om de oude rusthuiskamers te verbouwen tot appartementen, maar omdat er al te veel gesloopt werd bij alle werken - eigenlijk alles bulten de monumentale gevel - werden ze stilgelegd door de bouwinspectie. Latere regularisatieaanvragen bleven op een njet stoten van de gemeente.

Tijdens de vorige bestuursperiode besliste het gemeentebestuur om via een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP) toch nieuwe appartementen toe te staan op de site van 'De Pelikaan'. Van Gastel had, het wachten moe, zijn stuk grond in Koningshof intussen verkocht aan projectontwikkelaar Belisto uit Brasschaat.

De puinhoop die nog rest van de oude villa vormt al ruim vijftien jaar een 'kankerplek' in de villawijk. Maar dat zou eindelijk kunnen veranderen. Belisto kreeg eind vorig jaar, na lange onderhandelingen, de toelating van de gemeente om de ruïne te slopen en er elf nieuwe, bescheiden appartementen in de plaats te zetten. Eigenaar Bart Van den Broeck wil de bouwvakkers maar wat graag aan het werk zetten, maar wijkvereniging Schotenhof ging verrassend in beroep tegen de verleende vergunning. Verrassend, omdat zij eerder wel akkoord leken te gaan met de jongste omwikkelingen.

"Maar wij baseerden ons toen op een omtwerp waarbij de voorgevel bewaard zou blijven en het geheel mooi in de omgeving zou worden ingepast", laat de wijkvereniging weten. "Nu dreigt die gevel gesloopt te worden. De buurt dreigt straks te moeten uitkijken op een zwarte, rechthoekige gevel van liefst 277 vierkante meter. Er wordt ook te veel grond verhard. Het RUP Koningshof legt het behoud van de bestaande gevel op."

"Beperkte erfgoedwaarde"

In maart zal de bestendige deputatie oordelen over het beroep. Niet alleen eigenaar Bart Van den Broeck hoopt dat zijn zoveelste poging om "De Pelikaan" van de grond te krijgen zal slagen. Ook de buren van de Sint-Ludgardisschool hopen dat de werken snel kunnen starten. "Al vele jaren is de school in overleg met de gemeente om een vellige oplossing te vinden voor het bouwvallige pand dat grenst aan onze school., zegt Guido Roels, voorzitter van het schoolbestuur. "Maar er is meer: in de goedgekeurde plannen is tussen het voorziene gebouw en de school een strook voorzien waar we een ruime personeelsparking willen aanleggen. Voorzien van de nodige bomen, zal die mooi worden ingepast in de omgeving."

Na de aanleg van de parking zouden een zestigtal auto's van de smalle straat gehaald kunnen worden. "Dat is belangrijk voor de veiligheld van de zevenhonderd leerlingen•, besluit Roels.

Schepen van Ruimtelijke Ordening Erik Bock (CD&V) zit op dezelfde golflengte. "Dit perceel was vroeger bijna volledig bebouwd. Nu ligt een dossier voor met een compact gebouw met beperkte voetafdruk, waardoor er veel open en groene ruimte blijft. Enkel de sloop van de vervallen gevel is een afwijking van de voorschriften van het RUP. Maar de gevel bewaren is onbegonnen werk. Da erfgoedwaarde is beperkt. De voorziene parking zal de verkeersveiligheid rond de school sterk verbeteren en de buurt ontlasten."

Bron : GVA door Jan Auman


22 februari 2018

‘Historische’ gevel blokkeert bouw appartementen

De provincie Antwerpen heeft de vergunning ingetrokken die de gemeente Schoten eerder afleverde voor de bouw van elf appartementen in de wijk Schotenhof. Het bouwproject was voorzien op de site van het vroegere rusthuis De Pelikaan. De provincie struikelt over het feit dat de projectontwikkelaar een ‘historische’ gevel wil afbreken.

De firma Belisto uit Brasschaat wil elf appartementen bouwen in de Schotense Sint-Maria-ten-Boslei. Op het terrein in kwestie stond vroeger een ‘kasteelachtige’ villa, die later werd omgebouwd tot rusthuis De Pelikaan en nog later deels werd afgebroken. Projectontwikkelaar Belisto wil nu ook het laatste gedeelte - de voorgevel - slopen en er een appartementencomplex bouwen, maar dat mag dus niet van de provincie.

De provincie geeft daarmee gehoor aan een bezwaar vanuit wijkcomité Schotenhof. Dat had een probleem met het neerhalen van het laatste stuk gevel van het oude rusthuis. De geplande nieuwe voorgevel zou volgens het comité te bombastisch zijn en er zou te veel grond worden verhard. Het gemeentebestuur betreurt de beslissing van de provincie. Volgens schepen Erik Block (CD&V) vormen de plannen van Belisto een mooi alternatief voor de ‘kankerplek’ in de wijk Schotenhof. Belisto gaat zich nu intern beraden over verdere stappen. Beroep bij de Raad voor Vergunningsbetwistingen is een optie.

Bron : HLN door KDC

04 april 2018

Zomer vol verkeershinder

Paalstraat én Kopstraat onderbroken

De Brug van den Azijn Is dan wel opnieuw open, maar deze zomer staat de Schotenaren met de onderbreking van de Paalstraat en de Kopstraat opnieuw verkeershlnder te wachten.

De Paalstraat, vooral het stuk ter hoogte van de Theofiel Van Cauwenberghslel, zou zondag niet misstaan hebben in Parijs-Roubalx.

De straatstenen liggen helemaal los. Omdat het niet de eerste keer is dat het wegdek beschadigd raakt als gevolg van de belasting door de bussen van De Lijn, kiest de gemeente nu voor een grondigere aanpak. "We gaan het kruispunt volledig vervangen door een stevige fundering met verharding in asfalt", aldus schepen van Openbare Werken Wouter Romboots (N-VA).

"Dat heeft als gevolg dat de Paalstraat gedurende twee weken onderbroken zal zijn. Om de hinder voor het verkeer en de winkeliers te beperken, plannen we de uitvoering in augustus."

En vanaf 6 juni zal ook de onderbreking van de Kopstraat voor hinder zorgen. Gedurende een volledige maand mag er geen auto meer door, omdat er ter hoogte van de Jozef Jennesstraat drie grote riolen in de ondergrond gestoken moeten worden.

Bron : GVA door ju

Het gaat hier over de zoveelste oplapping van het wegdek van de Paalstraat. In 2008 werd reeds € 20.588,76 vrij gemaakt voor de herstelling en in 2014 gaf men nog eens € 20.588,76 uit aan erelonen voor de heraanleg "Paalstraat fase 1-2-3

In 2014 reeds stelde het "Vlaams Belang Schoten" volgende vragen/bedenkingen op de gemeenteraad.

Waarom werd er niet definitief een degelijke herstelling uitgevoerd ? Het is namelijk goedkoper en vriendelijker voor het milieu en de aanwezigen in de Paalstraat om het wegdek vlak aan te leggen.

We verklaren ons nader. Er rijden dagelijks tientallen autobussen en vrachtwagens door deze invalsweg; deze voertuigen moet men beschouwen als zwaar vervoer dat de klinkers losrijdt. Een gewone bus weegt leeg 7 ton; met 90 personen van gemiddeld 80 kg weegt de bus 14.2 ton. Een gelede bus weegt tien ton, vol weegt deze bus 22 ton.

Wanneer deze volle zwaar beladen bussen afremmen en terug optrekken aan de 2 grote wegverzakkingen gaat dit gepaard met een enorme roetuitstoot, die mee verantwoordelijk is voor hoge concentraties fijn stof in de lucht.

Onlangs konden we de gevolgen van een smogalarm aan de lijve ondervinden: heel wat personen liepen een verhoogd risico op problemen met de luchtwegen.

We vragen daarom een grondige aanpak van dit steeds terugkerend en kostelijk probleem.

Besluit : Na vier jaar aanmodderen gaat men nog eens geld uitgeven aan een tijdelijke oplossing. Van "verandering" gesproken !!!

Karel Blockx

10 april 2018

Nutskasten saai ? Fout gedacht !

Lokale kunstenaars geven gemeente meer kleur met "kunstkasten"

Een vijftiental Schotense nutskasten werd het voorbije weekend in een nieuw jasje gestoken en omgetoverd tot 'kunstkasten'. Ze werden ofwel bedrukt met een kunstwerk, ofwel met een oud dorpsgezicht. "Hiermee geven we Schoten weer wat meer kleur", zegt bezieler Theo Franssen.

Ze mogen dan wel onmisbaar zijn, voor vele bewoners zijn ze een doorn in het oog: de grijze nutskasten die in alle vormen en maten langs de openbare weg staan. Dus sloegen de Kunstenraad en de Erfgoedraad de handen in elkaar en werkten ze samen aan een project om de verwaarloosde, soms met graffiti vol gekladderde kasten te verfraaien. Een vijftiental exemplaren, verspreid over de hele gemeente, werd bedrukt met een kunstwerk of een oud dorpsgezicht.

"De Kunstenraad heeft vorig jaar een wedstrijd uitgeschreven voor Schotense kunstenaars", vertelt schepen van Cultuur Lieven De Smet (N-VA). "Uit alle inzendingen werden een achttal werken gekozen die op de nutskasten zouden worden aangebracht. De Erfgoedraad ging ondertussen op zoek naar mooie oude foto's en postkaarten van verdwenen straatbeelden. Alle kunstwerken werden vervolgens op een speciale zelfklevende folie gedrukt en op de nutskasten aangebracht."

Nederland achterna

Onder de deelnemende kunstenaars is de diversiteit groot. Zowel amateur-kunstenaars als beroepskunstenaars hebben ontwerpen aangeleverd. Theo Franssen, voorzitter van de Kunstenraad en bezieler van het project, opteerde zelf voor een ontwerp met kleurrijke kindertekeningen. "Hiermee geven we Schoten weer wat meer kleur", glundert hij. "In Nederland kom je zulke artistieke nutskastjes wel vaker tegen. Dus dacht ik: waarom kan zoiets niet bij ons? Ik ben heel trots dat het er nu van gekomen is." 

Hello Schoten !

Leuk extraatje is dat sommige kunstwerken expliciet iets vertellen over de locatie van de nutskast waarop ze zijn aangebracht. Zo verwijst de aquarel dat de kast in de Kasteeldreef versiert, naar het Werelddansfestival 'Hello Schoten!' dat daar ieder jaar plaatsvindt. Het bloemige kunstwerk op de kast in de Theofiel Van Cauwenberghslei is een referentie naar de plaatselijke begrafenisondernemer. En op de oude foto's kunnen inwoners dan weer zien hoe diezelfde plek er vroeger uitzag.

Eerste aanzet

Op elk van de verfraaide kasten vind je bovendien een QR-code waarmee je meer informatie over de kunstenaars of over de foto's kan vinden. Wie de code inscant met zijn smartphone, wordt onmiddellijk naar de juiste pagina van de gemeentelijke website geleid. "Dit is slechts een eerste aanzet", zegt de cultuurschepen. "We gaan eerst kijken hoe dit project wordt ontvangen en hopen dat de kasten nu niet onmiddellijk opnieuw met graffiti worden beklad. Maar op latere termijn gaan we zeker kijken of we nog andere nutskasten die zich in het zicht bevinden, kunnen laten omvormen tot 'kunstkasten'."

Bron : HLN door Ben Connaerts

In oktober stelden we nog voor om de elektriciteitsbakjes in de Paalstraat op te frissen en kleurrijk te beplakken.

En kijk: 6 maanden later! Vlaams Belang weegt op het beleid, ook in Schoten


24 april 2018

Zwerfvuil

"geen vogel schijt in zijn eigen nest"

Op de jongste gemeenteraad (26 april) stond de al of niet toetreding van Schoten tot de "Satiegeldsysteem alliantie" op de agenda. Bedoeling van dit SSA is dat PET-flessen en metalen blikjes worden ingeleverd in supermarkten, gelijkaardig aan wat u nu doet met bier- en sommige andere flessen. Die zouden dus niet langer in de ingeburgerde "blauwe zak" mogen.

Achterliggende idee is dat deze verpakkingen nogal veel voorkomen in het "zwerfvuil" dat langs autostrades, op parking, na evenementen in openlucht zoals festivals of wielerkoersen moet worden opgeruimd. Een schoonmaak die ons - bedoeld is de Vlaamse belastingbetaler - jaarlijks aardig wat geld kost.

Onze fractieleider, Piet Bouciqué, stelde in zijn tussenkomst dat de Vlamingen tot de beste sorteerders van Europa behoren, dat de kost voor de handelaars - die tot aanvaarding en aflevering van de bedoelde verpakkingen zouden verplicht worden - doorgerekend zal worden aan de klant, dat de producent ernstig moet nadenken over alternatieven die beter zijn voor mens en milieu zoals bv; glas i p v plastiek, dat in die landen waar het SSA al bestaat het probleem van het zwerfvuil uiteindelijk ook niet verholpen werd en, tenslotte, dat als iedereen voor eigen deur kuist de straat properder zal zijn. Vooral dat laatste argument is waar wij als Vlaams Belang op hameren.

Zwerfvuil komt er niet vanzelf. Als iedereen wat in de vuilbak hoort daadwerkelijk ook in de vuilbak werpt - en zeker bij evenementen moeten er dan voldoende vuilzakken zijn - dan lost hier dit probleem zichzelf op.

Als er een misdrijf is - en sluikstorten (of het nu gaat om een sigarettenpeuk die men op de grond gooit of om een koelkast die men in 't donker in een gracht werpt) is een misdrijf - is er ook een dader. In het Vlaanderen dat sommigen graag "de logistieke poort van Europa" noemen bollen er meer vrachtwagens dan waar ook in Europa. Het "vrij verkeer van goederen en diensten" maakt dat het in de meerderheid om buitenlandse vrachtvoerders gaat welke mogelijks weinig of geen ervaring hebben met selectieve afvalverwerking. We drukken ons voorzichtig uit. Komt bij, en niet in het minst, dat de aanwezige vuilbakjes op parkings al te vaak vol zitten, zodat aan de voet ervan een berg zwerfafval ontstaat.

Parkinguitbaters hebben er belang bij dat hun parking er proper bij ligt, wat ook geldt voor supermarkten waar in de vuilnisbakjes nogal wat "huishoudelijk afval" gedropt wordt. Op de ene plaats al wat minder dan op een andere… Er zijn in dit land wetten die ons verbieden in detail te treden…

U, beste lezer, hebt het al door: het Vlaams Belang is geen voorstander van dit SSA. Ja, er is een probleem met zwerfvuil, ja er is teveel plastiek in omloop dat "verloren" gaat en de oceanen vervuilt (we zijn geen ontkenners!), ja, zowel de overheid als de ondernemingen zouden best een tandje bijsteken maar in de éérste plaats dienen we zelf ons gedrag in vraag te stellen. Zoals het spreekwoord zegt: "geen vogel schijt in eigen nest." Vlaanderen, Schoten, is ons nest en dat willen we properder zien.

Dirk Van Onckelen, Gemeenteraadslid

30 april 2018

Gemeente schiet tekort in wijk Deuzeld…

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vlaams Belang Jongeren ruimen park op

Vlaams Belang heeft nu ook een jongerenafdeling in Schoten. Niels Broeckx, Lieselotte Decroix en Jonathan Diels ruimden als eerste actie het volgens hen verwaarloosde Cogelspark op.

Niels Broeckx (28) is student rechten en voorzitter van de pas opgerichte Vlaams Belang Jongeren Schoten. “Buurtonderzoek in en rondom het Cogelspark bracht grootschalige overlast aan het licht. Er is onder meer sprake van drugsgebruik. We trokken zelf op onderzoek en troffen snel tientallen lege lachgascapsules aan. Buurtbewoners signaleren ons ook dat er geregeld softdrugs wordt gebruikt op het nabijgelegen voetbalpleintje”, maakt Broeckx zich zorgen.

Hij en enkele andere VB-jongeren stootten tijdens hun verkenning van het bijna vijftig jaar geleden aangelegde Cogelspark ook op sluikstorten en vandalisme. VBJ-voorzitter Niels Broeckx: “Volgens buurtbewoners zijn de daders vaak allochtonen. Het Cogelspark is duidelijk geen prioriteit voor de gemeente. Wij hebben de troep dan maar zelf opgeruimd, maar er is duidelijk nood aan een permanente oplossing”, aldus Broeckx.

Bron : GVA door jaa

12 mei 2018

Voorzitter zet boompje op met burgemeester

Vlaams Belang wil geboortebos en boom voor elke boreling

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tom Van Grieken overhandigde gisteren een kartonnen boom aan burgemeester Maarten De Veuster (N-VA). “Een geboortebos zou een mooie aanwinst zijn voor Schoten”, vindt de voorzitter van Vlaams Belang.

Of hij nu al in zijn oude herenhuis in de wijk Deuzeld woont, is niet duidelijk, maar de van Mortsel overkomende Tom Van Grieken zal straks zeker een van de opvallende figuren worden bij de gemeenteraadsverkiezingen in Schoten.

Gisteren ging hij al eens langs bij de burgemeester en die liet hem niet voor de deur staan.

"Het zou mooie zijn als de gemeente een boom schenkt aan alle ouders die een kindje bijkrijgen. Eén keer per jaar, tijdens een ceremonie, kunnen de ouders de boompjes dan aanplanten op een nog aan te duiden plek."

De burgemeester zei dat elk voorstel om Schoten groener te maken welkom is, maar hij beloofde niet dat het geboortebos er zou komen. "We doen nu al veel om onze bomen te verzorgen." zegt De Veuster. "Volgens de officiële bomenbarometer groeien er op ons grondgebied alleen al 13.500 laanbomen. Deze bestuursperiode hebben we er weliswaar zestienhonderd moet kappen maar kwamen er ook 785 bij."

Bron : GVA door jaa

19 mei 2018

Politie slingert 227 fietsers op de bon

Politie slingert 227 fietsers op de bon

De politie heeft de voorbije weken de actie ‘Mistrap je niet’ georganiseer na herhaaldelijke klachten over foutief, gevaarlijk en asociaal fietsgedrag.

Tijdens het eerste deel gingen agenten en inspecteurs de baan op om fietsers te sensibiliseren. Tijdens het tweede deel van de actie in mei volgden wel boetes.

Tijdens de sensibiliseringsperiode was 74 procent van de gecontroleerde fietsers volledig in orde en respecteerde de wegcode. Tijdens het repressieve deel van de actie steeg dit percentage tot 94 procent van het aantal gecontroleerde fietsers.

De tweewielers die toch de mist ingingen, werden vooral beboet omdat ze fietsten in de verkeerde rijrichting. Tijdens deze actie werden 227 inbreuken vastgesteld, 81 daarvan voor het rijden in de verkeerde rijrichting. Andere veelvoorkomende overtredingen zijn het gebruik van gsm tijdens het fietsen en op het voetpad rijden.

“Het einde van deze actie betekent niet dat fietsers de wegcode met voeten kunnen treden”, klinkt het bij de politie Schoten. ”We zullen fietsers nog steeds in de gaten houden en beboeten waar nodig.”

Bron : HLN door VTT

23 mei 2018

Eerste relletje tussen Maarten De Veuster en Tom Van Grieken

Hier is een emmer met poetsgerei, haal jullie stickers zelf maar weg

Een boze Maarten De Veuster (N-VA) bezorgde Vlaams Belangfractieleider Piet Bouciquê op de gemeenteraad een emmer met poetsdoeken. "Jullie hebben heel Schoten vol propaganda gekleefd. Gelieve alles zelf te verwijderen", aldus de burgemeester.

Aanleiding voor de opwinding zijn de vele zelfklevers van Vlaams Belang die de voorbije week overal verschenen op verkeersborden, nutskasten en bloembakken. Het hele centrum hangt er vol mee. "Stelletje hypocrieten", kwam De Veuster scherp uit de hoek tegenover een verraste Piet Bouciqué. "Enkele maanden geleden klaagden jullie ons aan omdat we graffiti onvoldoende zouden verwijderen van ons straatmeubilair. En nu blijkt dat jullie jongerenafdeling zelf alles vol plakt. De stickers vermelden Tom Van Grieken als verantwoordelijk uitgever. Ik verwacht actie van hem. In de emmer zit een lange lijst met locaties waar we jullie stickers hebben aangetroffen. Veel succes met de schoonmaak."

Nationaal Vlaams Belang-voorzitter en nieuwe Schotenaar Tom Van Grieken begrijpt de aanval niet. "Iedereen kan die zelfklevers kopen via onze webwinkel iedereen kan die vervolgens ook gekleefd hebben. Heeft de burgemeester dan het bewijs dat onze jongeren dat gedaan hebben? Of ben je voor deze burgemeester schuldig tot het tegendeel bewezen is? Als je het aan ons vraagt, is hij gewoon nerveus voor de verkiezingen en zijn alle middelen goed - zelfs valse beschuldigingen - om ons te bekampen. Een burgerneester op z'n kleinst."

Bron : GVA door Jaa

Naar onze mening moeten krantenberichten met de nodige scepsis gelezen worden. Het gebeurt uiterst zelden dat kranten objectief over onze partij verslag uitbrengen. Daarom brengen we graag onze versie van de feiten.

De burgemeester heeft blijkbaar last van vervroegde en acute verkiezingskoorts. In een woeste uitval na de gemeenteraad van donderdag ll. voerde hij als volleerd acteur een stukje toneel op waarbij hij alles op een hoop gooide met maar één bedoeling: onze partij op een demagogische wijze in een negatief daglicht te stellen.


Het is net tegen deze plots opduikende toevloed van anti-Vlaamse zelfklevers dat sommige jongeren weerwerk hebben willen bieden. We hebben helemaal geen vervuiling van het straatmeubilair willen promoten zoals u schrijft. Het is ook niet bewezen dat de VBJ-klevers door onze VBJ-jongeren werden aangeplakt maar de burgemeester duidde hen wel ZONDER ENIG BEWIJS aan als dader.

De burgemeester sprak in al zijn woede ook in negatieve zin over wat onze jongeren wel deden in het Cogelspark: zwerfvuil opruimen daar waar het gemeentelijk beleid ERNSTIG IN GEBREKE blijft !

Piet Bouciqué, Fractieleider Vlaams Belanng

04 juni 2018

Straks ook speed pedelees langs de vaart

Straks zal je met een speed pedelec ook over het jaagpad langs het kanaal Dessel-Schoten mogen rijden. Nu is dat nog verboden.

"Maar dat komt alleen omdat de Vlaamse Waterweg de verkeersborden nog niet heeft aangepast, want er is een ministerieel beslult dat het volledige jaagpad van Turnhout tot Schoten het statuut van fietssnelweg geeft", deelde zonechef Dirk Lemmens mee.

Gebruikers van de supersnelle fietsen moeten wel weten dat ze geen 45 km per uur mogen rijden langs de kanalen. Op alle jaagpaden geldt een snelheidsbeperking tot 30 km per uur.

Bron : GVA door jaa

10 juni 2018

Belevingswandeling prikkelt zintuigen

FOTO : ONDER MEER PERSONEN MET DEMENTIE WANDELEN IN PARK VORDENSTEIN


Het OCMW van Schoten huldigde gisteren in park Vordenstein een 'belevingswandeling' in, die speciaal gericht is op personen met dementie. Tijdens de wandeling wordt geprobeerd om de zintuigen van de mensen in kwestie extra te prikkelen.

Het idee kwam van de plaatselijke gehandicapten- en seniorenraad en werd verder uitgewerkt door het OCMW. Begeleiders van dementerende wandelaars kunnen in Oranjerie De Vlinder voortaan een belevingskoffer lenen om tijdens het wandelen te gebruiken.

"In de koffer zitten allerlei zaken die de zintuigen aanspreken: muziek om te beluisteren, foto's om te bekijken en haakwerkjes om aan te voelen", zegt Schotens OCMW-voorzitter Katrijn Van Osta.

Die haakwerkjes maakte Van Osta trouwens zelf. De volledige belevingswandeling is ongeveer 3,5 kilometer lang, maar er zijn ook kortere routes mogelijk.

Bron : HLN door KDC

10 juni 2018

Onze mooie wijk wordt verminkt

De List ziet 'storende stammen' niet zitten

 

 

Ze werden er gelegd om foutparkeerders letterlijk te dwarsbomen, maar de lelijke liggende boomstammen in de Listdreef zijn het gespreksonderwerp in de villawijk. "We halen ze er weer weg", belooft burgemeester Maarten de Veuster.

De Listdreef is de majestueuze toegangsdreef tot de al even fraaie woonwijk De List, niet ver van het Carrefour-filliaal. "Langs beide zijden van de dreef zijn de bermen gigantisch breed", vertelt Jos Vanthienen,voorzitter van de wijkvereniging. "Het zijn echte grasvelden, die vaak onrechtmatig gebruikt worden om te parkeren of om te keren. Hierdoor worden ze vooral in de herfst- en wintermaanden herschapen in grote modderpoelen. Geen fraai zicht en ontmoedigend voor de wijkbewoners die moeite doen om deze bermen te onderhouden."

De wijkvereniging had geopperd om de bermen af te zoomen met lage hagen, maar die optie werd door de gemeente opzijgeschoven door een te grote onderhoudskost. "We hebben in de plaats de bomen, die onlangs voor de bijl gingen tijdens de jaarlijkse en noodzakelijke kapronde in ons laanbomenbestand, op de bermen laten leggen als ecologische barrière", vertelt schepen van Leefmilieu Erik Block.

Een goed idee, maar in de praktijk blijkt de test niet zo geslaagd. "Esthetisch onverantwoord. Daar is iedereen het over eens", aldus Jos Vanthienen. Schepen Erik Block deelt zijn mening: "Het lijkt nu eerder een kunstwerk in het Middelheimmuseum. De stammen zijn te gigantisch en ongelijk van formaat. Dat was niet de bedoeling".

Burgemeester Maarten De Veuster is evenmin enthousiast en kondigt de verwijdering aan van de boomstammen. Maar dat is geen eenvoudige klus en er zal dus een gespecialiseerde bosbouwfirma moeten ingeschakeld worden. "En hiermee zal ook het probleem van de kapot gereden bermen nog niet opgelost zijn", vervolgt schepen Block. "We bekijken binnenkort, in overleg met de wijkvereniging, of een bloemenbollenweide geen goed alternatief kan zijn."

Bron : GVA door jaa

20 juni 2018

Bestuursleden Vlaams Belang Schoten stellen een reddend gebaar

Jaar op jaar horen we de noodkreet in de zomermaanden: er is een tekort aan bloed en aan donoren.

Op dinsdag 26 juni gingen drie bestuursleden van onze afdeling een humanitair gebaar stellen door bloed te geven aan Rode Kruis Vlaanderen.

Voor onze nationale voorzitter Tom Van Grieken (O+) was het de eerste keer. Ook ondervoorzitter Patrick Molle en penningmeester Danny Geijsen boden zich aan. Raadslid Jacky Van den Broek en voorzitter Piet Bouciqué wilden ook wel maar mochten niet om medische redenen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 


Van onze reporter ter plaatse

27 juni 2018

Boetes voor zwemmen niet mals

Politie controleert streng aan E10-plas nadat vrouw vorige week bijna werd overvaren door bootje

De lokale politie van Schoten deelde via sociale media een niet mis te verstane verwittiging aan de illegale zwemmers van de E10-plas. GAS-boetes kunnen oplopen tot 350 euro. "Het is er dan ook echt gevaarlijk", zegt politiewoordvoerder Kristel Wouters.

Vorige week werd een zwemmende vrouw bijna visvoer in de E1O-plas op Schotens grondgebied, nadat ze er zo na overvaren werd door een bootje van de Schotense Waterskiclub. Recreatie de is wel toegestaan. Je mag er dus gerust een boek aan de waterkant komen lezen of aangelijnd met de hond komen wandelen. "Maar zwemmen is niet toegestaan, zoals de bordjes duidelijk vermelden•, zegt Kristel Wouters van de lokale politie van Schoten. "Door de diepte in het midden zijn er koude onderstromen, waardoor het er erg gevaarlijk kan zijn om te zwemmen. Bovendien varen hier ook de boten van de Schotense Waterski Club."

De politie is nu de controles aan het opvoeren, zeker omdat recreanten vuurtjes durven aan te steken aan de strandjes, wat met de droogce heel gevaarlijk is. Een GAS-boete kan in Schoten worden opgelegd aan iedereen ouder dan 16 jaar die openbare overlast veroorzaakt. Voor 1~ tot 18-jarigen kunnen die administratieve geldboetes oplopen tot 175 euro. Wie ouder is dan 18, rlskeert GAS~boetes tot 350 euro bij een zwempartij in de ElO-plas.

Ook zwemmen in de Schotense vaart is verboden. Schippers van lange binnenschepen zien niet dat er een zwemmer voor hun boeg plonst. Ook hier drijft de politie de controles op. "Bij de vaart geven we eerst een waarschuwing, bij een tweede vaststelling wordt een proces-verbaal opgemaakt", vertelt Wouters. "Aan de E10-plas vliegt iedereen die in het water wordt betrapt onmiddellijk op de bon"

Blijkbaar valt de waarschuwing niet in dovemansoren, want wanneer we dinsdag langs de E10-plas wandelen, komen we de eerste honderden meters geen kat tegen. Onderweg zijn er wel her en der sporen van vuurtjes.

Aan de hangar van de Schotense Waterski club komen we ineens toch een groepje van drie tieners met de flets tegen. Het meisje heeft al een badpak aan en draagt een handdoek over de schouders. Of ze weten dat ze een GAS-boete riskeren? "Oh, maar wij komen hier niet zwemmen, wij gaan aan de Brasschaatse kant van de E10-plas zwemmen, daar is het veilig". zegt het meisje. Nog geen halve minuut later komt een agent langs gefietst. Waarschijnlijk waren de tieners wat geïntimideerd door zijn aanwezigheid.

Glazen flessen

Als we even blijven praten met de agent, komen de tieners plots langs een zijpad terug naar de E10-plas gefietst. Betrapt "Waar kunnen wij hier in de buurt nog ergens anders gratis zwemmen?" vraagt de jongen beleefd. Een beetje beteuterd druipen ze af.

Als we terug stappen, zitten langs de waterkant Chris en Els uit Kapellen met een boekje. Ze vinden die strenge controles goed. "Hier komen veel Oost-Europeanen zwemmen. Ze laten glazen flessen achter en doen hun behoeften in de struiken. Je ziet het aan de nummerplaten van de geparkeerde auto's."

Chris vindt de aanpak van Schoten menselijker dan die in Brasschaat. "Ik kreeg bij de E10-plas op Brasschaats grondgebied een GAS-boete van 60 euro omdat ik er mijn 12-jarige labrador Steffi liet zwemmen, op de plaats waar de polltie van Brasschaat zelf haar honden laat zwemmen. Steffi zit vol artrose en kan amper nog stappen. Maar zwemmen lukt nog wel. Toen de buurtopzichter in Schoten zag dat Steffi nat was, zei ze: Ik zie dat uw hond gezwommen heeft, maar ik heb het niet zien gebeuren. Ik kreeg dus geen boete. Zij zag ook wel dat Steffi stokoud is. Een zwemvijver voor honden mis ik nog"

Bron : GVA door Kristin Matthyssen

18 juli 2018

Molenbaan ? zeg gerust racebaan

Buurtraad trekt ten strijde tegen geluidsoverlast en sluipverkeer in wijk Elshout

Te veel en te snel rijdend sluipverkeer en de E19 die voor oorverdovend geraas zorgt. De buurtraad Elshout stelt deze twee pretbedervers in de nochtans idyllisch uitziende woonwijk al vele jaren aan de kaak. "Maar we vinden ondanks heel wat beloften geen gehoor bij de gemeente. Dit is een wake-upcal, want de problemen nemen alleen maar toe", aldus Guido Jansen, de voorzitter van de buurtraad.

Een zomeravond in de tuin van Luc Stappaerts, bestuurslid van buurtraad Elshout. Op weg hiernaartoe, met de fiets, zijn we in de groene wijk met zo'n vijfhonderd woningen geen enkele auto tegengekomen en alleen fluitende vogels verbraken de heerlijke stilte. "Maar dat is een vertekend beeld", verzekeren Luc Stappaerts en Guido Jansen. "Dat we de autosnelweg vanavond niet al te erg horen, heeft te maken met de windrichting, die uitzonderlijk gunstig is, en het late tijdstip. En geen lokaal verkeer? Was dat maar waar... Dat moet je hier 's morgens en 's avonds tijdens de spitsuren maar eens passeren. Levensgevaarlijk is het dan, door de vele chauffeurs die het met lichten aangestuurde kruispunt van de Botermelk willen afsnijden."

Tweeduizend voertuigen per dag gebruiken de woonstraatjes van Elshout als shortcut. "De officiële cijfers van de politie dateren al van ruim drie jaar geleden. De toestand is sindsdien alleen maar verergerd", aldus Jansen. "Vooral op de Molenbaan en Fortbaan houdt bijna niemand zich aan de zone 30, ondanks de drempels die ver van elkaar liggen. De gemeente beloofde in 2015 al een evaluatie en ingrepen, maar daarop wachten we hier nog altijd."

En ook de geluidsoverlast van de E19 is een oud zeer in Elshout. "Onze wijk is zelfs ouder dan de E19, maar is nu wel de enige zonder bescherming tegen het geraas", aldus Jansen en Stappaerts. "De snelweg passeert hier nochtans rakelings."

Snelheidsremmers

Schepen van Mobiliteit erkent de problemen, maar kaatst de bal ook gedeeltelijk terug. "Als we het sluipverkeer willen stoppen, zal een 'knip' in de lokale verkeerscirculatie wellicht noodzakelijk zijn. Ook de Elshout-bewoners zelf zullen dan moeten omrijden. Niet iedereen lijkt daar even enthousiast over", aldus de schepen.

"Waar ik zeker achter sta, zijn extra of betere snelheidsremmers op de Molenbaan, want die is momenteel inderdaad een racebaan. Om de hele wijk in kaart te brengen, voerden we onlangs nieuwe metingen uit. We bestuderen die en bekijken wat mogelijk is, in overleg met de buurtraad."

Wat de ontbrekende en zo gewenste geluidsschermen betreft, werd volgens de schepen veel tijd verloren omdat het er lang naar uitzag dat twee particulieren uit de buurt gingen samenwerken om zelf een grondberm aan te leggen. "Dat bleek bouwtechnisch niet uitvoerbaar. We vroegen vervolgens nieuwe geluidsmetingen aan, maar die werden pas dit voorjaar uitgevoerd door de Vlaamse overheid", aldus de schepen. "We gaan ervan uit dat de toelating er komt."

Bron : GVA door Jan Auman

31 juli 2018

Moeder van onze afdelingsvoorzitter overleden

Vannacht heeft onze afdelingsvoorzitter, Piet Bouciqué, voorgoed afscheid moeten nemen van zijn moeder.

Onze innige deelneming, Piet, namens het Vlaams Belang Schoten.

Ook onder ons zijn er helaas velen die weten hoe het voelt je moeder te moeten verliezen. Piet, toch is er maar weinig wat wij u kunnen zeggen om dergelijk intens verdriet te verzachten.

Piet, wij wensen u oprecht veel sterkte toe in deze moeilijke dagen. Al zegt men dat de tijd deze wonden heelt, toch laten ze littekens na...

Namens het Bestuur Vlaams Belang Schoten

Karel Blockx

28 augustus 2018

Plannen nieuw dierenasiel eindelijk klaar

Op enkele details na zijn de plannen voor een nieuw dierenasiel in Schoten klaar. De nieuwbouw zal vlak naast het huidige gebouw worden opgetrokken, dat dan later wordt afgebroken. «Normaal zullen we onze vijftigste verjaardag, in 2020, in onze nieuwe thuis kunnen vieren», zegt voorzitter Dany Hubrechts.

Al meer dan drie jaar wordt er achter de schermen gebrainstormd over een andere uitvalsbasis voor het Schotense dierenasiel. Het huidige onderkomen aan de Sluizenstraat is stilaan hopeloos verouderd en het is zelfs aan het wegzakken. Na jaren van voorbereidend werk zijn de plannen concreet én ligt de locatie waar de nieuwbouw moet komen ook vast.

«Vooral een geschikte locatie vinden bleek niet zo makkelijk», vertelt asielvoorzitter Dany Hubrechts. «Op een gegeven moment stelde het gemeentebestuur, dat constructief meedacht, een site nabij zorgcentrum De Vier Notelaars voor. De grond in kwestie werd echter gepacht door een landbouwer en die wou niet wijken. Uiteindelijk werd beslist om op ons huidige domein, dat we nog 51 jaar in erfpacht hebben van de gemeente, te bouwen. Waar nu onze hondenloopzone ligt, komt het nieuwe asiel. Van zodra dat er staat, wordt het oude gebouw afgebroken en dan komt daar plaats om de honden te laten lopen. Op deze manier blijft onze werking op elk moment gegarandeerd.»

2020

Nadat de locatie werd vastgelegd, konden de architecten van bureau Teema eindelijk doorwerken aan het ontwerp. «Er zijn nog een paar details die moeten worden ingevuld, maar de plannen zijn grotendeels klaar. Zowel de honden en katten die hier verblijven als de mensen die hier werken gaan er op vooruit», glundert Hubrechts. «We krijgen een modern gebouw met onderaan de hokken en bovenaan ruimte voor onze administratie en vrijwilligers. De nieuw aan te leggen hondenweide wordt in tweeën gesplitst. Eén stuk wordt een zone waar onze honden vrij kunnen ravotten en een ander stuk wordt een ‘ontmoetingsruimte’ voor honden en potentiële nieuwe baasjes. Tegen begin volgend jaar hopen we de nodige vergunningen op zak te hebben. In de loop van 2020, wanneer het asiel vijftig jaar bestaat, zouden we graag verhuizen.»

De omgevingswerken (zoals de parking) beloofde de gemeente voor haar rekening te nemen. De overige kosten zijn voor het asiel zelf en worden geraamd op een klein half miljoen. «Gelukkig bouwden we in de loop der jaren een spaarpotje op», geeft voorzitter Hubrechts aan. «Al blijven schenkingen natuurlijk altijd welkom. Het goede nieuws is dat we deze zware investering op termijn voor een stuk kunnen terugverdienen, omdat onze nieuwe thuishaven bijna energieneutraal is.»

Zondag houdt het asiel tussen 12 en 18 uur zijn jaarlijkse opendeurdag. Nieuwsgierigen kunnen dan de plannen voor de nieuwbouw inkijken.

Bron : HLN door Kristof De Cnodder

25 september 2018